Predstavljen web portal ISTRALAB

Predstavljen web portal ISTRALAB

U prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA), u Puli, istarski župan Valter Flego i direktor IDA-e Boris Sabatti danas su predstavili novi web portal ISTRALAB. Riječ je portalu koji je namijenjen informiranju javnosti o laboratorijskim i intelektualnim uslugama u području znanosti i istraživanja u Istarskoj županiji. 

"Ovo je prvi korak u sutrašnjoj boljoj koordinaciji naših znanstveno-istraživačkih institucija i laboratorija. ISTRALAB portalom želimo imati bolji spoj znanosti i gospodarstva, jer vjerujemo da je upravo inovacija i konkurentnost ono što je potrebno našem gospodarstvu, poduzetništvu i poljoprivredi. Istra ima puno potencijala i na području znanosti koje želimo osloboditi, ojačati i ugraditi ih u konkretan proizvod", naglasio je župan Flego, dodajući kako će objedinjavanje ljudi, usluga i ustanova omogućiti i uspješnije pisanje te kandidiranje europskih projekata.

Ideja o portalu, objasnio je direktor IDA-e Boris Sabatti,  nastala je početkom 2013. godine nakon brojnih upita korisnika laboratorijskih i intelektualnih usluga. Potaknuti  potrebom povezivanja i konkretiziranja suradnje znanstveno-istraživačkih institucija i s njima funkcionalno povezanih subjekata na području Istarske županije, Istarska razvojna agencija i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, uz potporu Županijske uprave Istarske županije pokrenuli su inicijativu umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture u svrhu boljeg iskorištenja materijalnih i ljudskih resursa

Jedan od prvih rezultata koordiniranih aktivnosti je, upravo, web baza podataka ISTRALAB koja sadrži sve podatke o postojećoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi i njezinim potencijalima.

Koncipirana je jednim dijelom za potrebe korisnika, koji na jednom mjestu, brzo i jednostavno mogu doći do informacije o svim analizama i uslugama u domeni znanosti, istraživanja i razvoja koje se pružaju na području Istarske županije.

Drugi dio baze namijenjen je samim institucijama i tvrtkama koje pružaju usluge i sadrži informacije koje im mogu olakšati i ubrzati međusobnu komunikaciju te omogućiti kontinuiran i planski razvoj znanosti i istraživanja u Istri.
Izradu web portala financirala je Istarska razvojna agencija, a Istarska županija omogućila je pristup portalu sa svojih web stranica te mu se može pristupiti na adresi http://istralab.istra-istria.hr/hr/