Izgrađena sunčana elektrana dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" u Labinu

Izgrađena sunčana elektrana dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" u Labinu

Istarski župan Valter Flego danas je pustio u rad fotonaponsku elektranu u dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac", u Labinu. Tom je prilikom župan istaknuo važnost i prednosti ovog projekta u odnosu na konvencionalno korištenje energije.

Riječ je o pilot projektu SEA-R (Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest) iz europskog programa IPA Adriatic, kojeg 85% sufinancira EU i 15% Istarska županija, a provodi ga IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o.

Snaga sunčane elektrane SEA-R Labin je 10 kW, a planirana godišnja proizvodnja 11.100 kWh. Elektrana je spojena u paralelnom radu s niskonaponskom mrežom, te je opremljena akumulatorima za pohranu električne energije s ciljem da se proizvedenom energijom opskrbljuje sam objekt.

Kapacitet "backup" sustava s baterijama je 5 kWh, što u potpunosti zadovoljava potrošače kotlovnice i zajedničke potrošnje u slučaju ispada distributivne elektroenergetske mreže.

Ukupna vrijednost investicije, uključujući troškove projektiranja, projektantskog nadzora te mjerenja kvalitete električne energije i tipskog ispitivanja elektrane iznosi  311.392,00 kn (40.689,41 €).

Predviđa se da će proizvedena energija iz elektrane pokrivati četvrtinu potreba dječjeg vrtića za električnom energijom.