Predstavljene aktivnosti povodom izrade Istarske kulturne strategije 2014.-2020.

Predstavljene aktivnosti povodom izrade Istarske kulturne strategije 2014.-2020.

"Istra je napravila puno toga na području kulture i danas je prepoznata kao regija kulture. No, kao punopravnoj članici EU, otvara se pitanje kako još jače, bolje i više zaštititi svoje posebnosti, svoj izraženi regionalni identitet i kako razvijati istarski kulturni izričaj te ga učiniti prepoznatljivim na velikom europskom tržištu", naglasio je istarski župan Valter Flego prilikom današnjeg predstavljanja aktivnosti oko izrade Istarske kulturne strategije 2014.-2020. Župan u tome vidi veliki zadatak koji mora biti shvaćen ozbiljno i zato je nužno djelovati sustavno, odgovorno i planski.

Kulturna strategija Istarske županije za razdoblje 2014.-2020. godine, radnog naziva "Kreativna Istra za kreativnu Europu", je dokument u kojem će biti definirani ciljevi kulturnog razvitka i strategije, odnosno način njihovog ostvarivanja. Sama strategija, kako je objasnio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir torbica, bit će operacionalizirana u zadatke koje je potrebno ostvariti u petogodišnjem razdoblju da bi se postigli zadani ciljevi. 

Tri temeljna cilja koja se strategijom žele postići su: zapošljavanje u kulturi; povezivanje kulture i turizma i razvoj kvalitetnih projekata koji će i dalje jačati zavičajni identitet.

Autor i koordinator izrade Kulturne strategije Davor Mišković nada se kako će novi dokument nadmašiti onaj prethodni, koji je velikim djelom uspio ostvariti zacrtane ciljeve. Osim što je prethodni dokument istekao, rekao je Mišković, izrada novog nužna je i zbog promjena okolnosti. EU je donijela nove smjernice za kulturni razvoj i Županija zajedno sa svim kulturnim djelatnicima mora odgovoriti na novonastale prilike.

Strategija će biti izrađena u suradnji s kulturnim vijećima Istarske županije, a prilikom izrade konzultirat će se desetak stručnjaka iz područja kulturne politike i voditelja relevantnih državnih institucija. Također, nacrt strategije bit će predstavljen na nekoliko okruglih stolova diljem Istre kako bi se širu javnost uključilo u njegovu izradu. Osim toga, građani će imati uvid u proces same izrade Kulturne strategije putem objave nacrta na Internet stranici Istarske županije.

Održavanje sjednice Vijeća za kulturu Istarske županije - Regione Istriana i usvajanje teksta konačnog nacrta Istarske kulturne strategija planirani su sredinom svibnja.

Galerija fotografija