Istarski župan i umaški gradonačelnik potpisali Pismo namjere o preseljenju Gospodarske škole iz Buja u Umag

Istarski župan i umaški gradonačelnik potpisali Pismo namjere o preseljenju Gospodarske škole iz  Buja u Umag

"Znanje je najbolja investicija, pa u ovim kriznim vremenima na ulaganju u obrazovanje nećemo štedjeti. Dapače, trudit ćemo se kako bi na tom području napravili velike iskorake, ne bi li sutra bili kompetitivni na mnogim sektorima tržišta rada Europske unije", naglasio je istarski župan Valter Flego na današnjoj svečanosti potpisivanja Pisma namjere o preseljenju Gospodarske škole iz Buja u Umag. Pismo je u ime Istarske županije potpisao župan Flego, a u ime Grada Umaga gradonačelnik Vili Bassanese.

Tom je prigodom, župan Flego, podsjetio na brojne projekte koje Istarska županija, u suradnji s istarskim gradovima, poduzima s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. Izdvojio je izgradnju četiri novih škola, temeljem javno-privatnog partnerstva, gradnju nove dvorane u Pazinu te projekt prelaska srednjih škola u Puli  na nastavu u jednoj smjeni. 

"Posebno me veseli potpasivanje Pisma namjere o preseljenju gospodarske škole iz Buja u Umag. Umag zaslužuje školu, što sada postaje izgledno, te je današnji čin potpisivanja od iznimnog značaja kako za Grad Umag, tako i za Županiju" rekao je župan Flego.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese današnji je dan ocijenio  povijesnim, zahvalio se županu i svima ostalima, koji su trudom i angažmanom pridonijeli potpisivanju Pisma namjere.

"Potpisivanjem Pisma namjere, ujedno smo potpisali pismo suradnje, razumijevanja i odgovornosti, kojime napokon rješavamo jedan problem na području Grada Umaga, a on se zove srednja škola" istaknuo je gradonačelnik Bassanese.

Gradnja buduće zgrade u kojoj će se preseliti gospodarska škola iz Buja predviđa se na području Zone Komunela Centralni sadržaji, a projekt izgradnje planira se kandidirati na europske fondove.

Razlozi preseljenja, kako su istakli župan Flego i gradonačelnik Bassanese, su višestruki. Naime, trenutno više od petsto srednjoškolskih učenika dnevno putuje u školu u Buje, Kopar, Izolu, Pazin i druge gradove, a troškove prijevoza snose država, županija i grad. Sadašnji uvjeti u Bujama su neadekvatni jer se nastava odvija u dvije smjene. Preseljenjem će koristi imati i Bujska škola koja će, također, moći održavati jednosmjensku nastavu, a u popodnevnim će satima učenicima biti na raspolaganju prostor, a i vrijeme za izvanškolske aktivnosti.

Galerija fotografija