Održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom Dana Statuta Istarske županije

Održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom Dana Statuta Istarske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije, 28. ožujka, u Istarskoj sabornici u Poreču, obilježen je Dan Statuta Istarske županije. Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istre Stjepan Mesić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Istarski župan Valter Flego, tom je prilikom, istaknuo kako je Statut, u vrijeme kada je donesen, prije dvadeset godina, bio izvrgnut ideološkom pritisku.

"Bilo je to vrijeme, kada smo pred sobom imali Statut koji je tražio našu upornost i predanost, usudio bih se reći i strpljenje. Srećom, sve smo to imali, i danas, sa zadovoljstvom, mogu reći da se pokazalo ispravnim ono što smo u Statut ugradili. Suživot - convivenza i visoki demokratski standardi nisu samo slova na papiru! To je naš način života u Istri, razlog naše prepoznatljivosti", naglasio je župan Flego te nastavio:

"Političku i pravnu bitku za vrijednosti prvog Istarskog statuta smo dobili, a mi smo na tragu toga u svakodnevni život pretočili njegova načela. Pokazalo se još jednom, kao toliko puta ranije u turbulentnoj istarskoj povijesti, da mi u Istri bolje osjećamo bilo vremena, uvijek korak ispred drugih i da, ma koliko drugačije, opet razumljivo govorimo. I to je naša istarska posebnost i naša vrlina. Multikulturalnost, poštivanje i zaštita manjinskih prava, dvojezičnost Istre putokaz su za Hrvatsku i zbog toga naše zajedništvo predstavlja snagu koja je prepoznata i izvan granica lijepe naše."

U svome govoru, istarski se župan osvrnuo i na aktualnu političku i gospodarski situaciju u zemlji, s posebnim naglaskom na regionalizam i decentralizaciju. Istra, kazao je, želi biti regija s puno većim ovlastima, ali i odgovornošću za svoj razvoj.

"Nikada se nismo bojali posla. Štoviše, spremni smo na dodatni posao i na dodatnu odgovornost kako bi Istra sutra bila još bolje mjesto za život, uz pretpostavku da nam se dodijeli i veća financijska samostalnost. Decentralizacija se mora čim prije početi primjenjivati u praksi, želimo li se svi zajedno kretati u istom smjeru modernizacije, napretka i bezuvjetnog poštivanja ljudskih prava", istaknuo je Flego.

Predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić poručio je kako Istra želi biti samostalna regija, ali regija u kojoj vlada jedinstvo bez obzira na nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

"Naša Istra po svojim oblastima, odgovornostima i upravljanjem resursima još je daleko od prave regije. Statut Istarske županije predstavlja jasno opredjeljenje Istrijana da je biti gospodar na svojem, ideal i način življenja u Istri", rekao je Drandić.

Premijer Milanović ustvrdio je kako "Istra na sreću, ali onda i nažalost, previše odskače od hrvatskog prosjeka što trebate shvatiti kao božji dar, blagodat." Po pitanju decentralizacije, smatra premijer Milanović, Istra može više od drugih.

" Upravo iz tog razloga decentralizacija može biti i asimetrična jer ne može svatko na isti način. O tim stvarima već razgovaramo i moramo to početi provoditi jer moramo težiti jednom zdravom i dobro održivom prosjeku u cijeloj Hrvatskoj, koja ne može živjeti samo od turizma", poručio je premijer.

Galerija fotografija