Potpisan drugi aneks Kolektivnog ugovora državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

Potpisan drugi aneks Kolektivnog ugovora državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša potpisali su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, drugi aneks Kolektivnog ugovora državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Aneksom Kolektivnog ugovora uštedjet će se na plaćama i materijalnim davanjima zaposlenika u Istarskoj županiji. Prva ušteda, odnosi se na smanjenje plaća od 10-14%, čime će se osnovica na plaću linearno, dakle svima jednako, smanjiti s 3930 kuna na 3500 kuna.

S druge strane, sačuvana je isplata dodataka od 4% za vjernost poslodavcu, ali je prag pomaknut s 20 na 25 godina.

"Treća ušteda odnosi se na troškove prijevoza zaposlenika koje smo uskladili s izračunom naknada državnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Ubuduće, za udaljenost do 50 km isplaćivat će se 0,70 kn/km, a iznad 50 km 0,60 kn/km. Na godišnjoj razini, samo na naknadama za prijevoz, očekujemo uštedu od 50% ili preciznije, oko pola milijuna kuna", poručio je istarski župan.

Sindikalnim pregovorima, naglasio je župan Flego, na godišnjoj razini uštedjet ćemo između 3,5 - 4 milijuna kuna, čime primjerice možemo kupiti novi CT uređaj za pulsku Opću bolnicu.

Očekivana ušteda za ovu 2014. godinu iznosi 3 milijuna kuna, s obzirom da će se nove odredbe početi primjenjivati od 1. svibnja.

Potpisivanju je prethodilo tri kruga pregovaranja, nakon kojih je postignut kompromis, zadovoljavajući za obje strane.

Sindikatu, naglasio je njegov predsjednik Pleša, nikad nije drago kad se smanjuju materijalna prava zaposlenika, ali razumijemo kontekst u kojem se trenutno nalazi kako Županija, tako i Hrvatska. U ovom smo se slučaju pokazali kao relevantan socijalni partner Istarskoj županiji.

Galerija fotografija