Pula i Istra prve u Hrvatskoj obilježavaju 1914. godinu

Pula i Istra prve u Hrvatskoj obilježavaju 1914. godinu

"Na samome početku današnjeg predstavljanja projekta: 1914. - PUNA JE PULA / POLA GREMITA", nezaobilazno je pitanje zašto uopće obilježavamo 1914. godinu i početak 1. svjetskog rata? Odgovor je samo jedan - da bi ukazali na nepravdu učinjenu prije sto godina te kako bi potencirali mir", poručio je istarski župan Valter Flego.

Župan Flego smatra da je posebnost manifestacije tog tipa umrežavanje raznih institucija, udruga i pojedinaca što će, u konačnici, rezultirati jednim kvalitetnim i raznolikim programom. Projekt će ujedno pridonijeti i obogaćivanju kulturno-turističke ponude kako Pule, tako i Istre.

Intencija je Grada i Županije, kazao je župan Flego, predložiti projekt za financiranje kako Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma, Turističkim zajednicama (Pule, Istre i Hrvatske) tako i inozemnim kulturnim institutima i fondacijama.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je projekt nazvan PUNA JE PULA naglasivši pritom kako "Puna je Pula različitosti, suprotnosti, ali i puna i prepuna kreativnog potencijala, neobičnih umjetnika i posebnih kulturnih institucija, festivala i projekata. Što se naravno može reći i za cijelu Istru."

Stogodišnjica obilježavanja Prvog svjetskog rata u svim se zemljama Europe obilježava snažnim umjetničkim, kulturološkim, znanstvenim, komemorativnim, edukativnim i kulturno-turističkim programima.

Pula i Istra, prve u Hrvatskoj, priključuju se europskom obilježavanju početka Velikog rata jedinstvenim projektom koji sažima više od dvadeset pet programa objedinjenih nazivom "1914. - PUNA JE PULA / POLA GREMITA".

Projekt su inicirali Istarska Županija i Grad Pula, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a okupio je dvadeset organizatora programa (muzeja, galerija, udruga u kulturi, kazališta, knjižnice...).

"Program je sastavljen od niza izložbi, književnih događanja, znanstvenih skupova, edukativnih programa, umjetničkih instalacija, instalacija u prostoru, filmskih projekcija i kazališnih predstava, a odvijat će se od travnja 2014. do konca 2018. godine", rekao je pročelnik Torbica.

Projektu se uključila i Općina Medulin, naglasio je općinski načelnik Goran Buić, za sve Istrane emotivnom temom evakuiranih koji su zbog opasnosti od ratnih stradanja deportirani u Ugarsku, Austriju i Moravsku. Komemorativnim programima (postavljanjem spomen ploče u Gmuntu i spomenika evakuircima), izložbom i znanstvenim skupom Medulin će se prisjetiti logora Gmund iz kojeg se, mnogi Istrijani nisu vratili svojim kućama.

Galerija fotografija