Župan Flego povodom Svjetskog dana Roma: Naše različitosti naše su najveće bogatstvo

Župan Flego povodom Svjetskog dana Roma: Naše različitosti naše su najveće bogatstvo

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja,  u sjedištu Istarske županije u Puli,  održan je tradicionalan prijem za predstavnike Roma.

Na prigodnom je primanju, istarski župan Valter Flego uputio  svim pripadnicima Roma u Istarskoj  županiji, iskrene čestitke i  osvrnuo se na multikulturalnost i multietničnost Istre.

"Danas živimo u jednom sve više globaliziranom društvu u kojem svatko od nas želi sačuvati i njegovati svoje običaje, tradiciju kulturu, jezik i to je dobro. U tom pogledu Istra je oduvijek prednjačila, ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Upravo su naše različitosti naše najveće bogatstvo", naglasio župan Flego

Zamjenica župana Giuseppina Rajko prisjetila se 1971. godine kada je, na današnji dan, u Londonu, održan prvi Svjetski kongres Roma, koji predstavlja jedan od najvažnijih događaja njihove povijesti.

"Postignuto je mnogo u Istri na uključivanju Roma u sve pore društvenog života. Pred nama je još dosta posla, ali uz iskazanu toleranciju, trud i suživot, nadam se da ćemo u narednom razdoblju postizati i više" - rekla je Rajko, poručivši kako će im Županija i dalje biti podrška u  nastojanima da sačuvaju svoju kulturu i običaje.

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na prijemu i osvrnuo se na život Roma u Istri. Kako je rekao, Romi u Istri žive bolje nego  u ostalim županijama. Već dugi niz godina imaju svoj romski teatar, vrtić, kulturna društva, svoje prostorije, na čemu se zahvaljuju Istarskoj županiji. Kao problem s kojim se suočavaju, izdvojio je deložacije na području Grada Vodnjana.

Galerija fotografija