Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Sv. Nedelja

Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Sv. Nedelja

Istarski župan Valter Flego i njegovi suradnici - načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damijanić - na radnom su se sastanku u Općini Sv. Nedelja upoznali s općinskim razvojnim programima i nedostatkom sredstava za poticanje gospodarskih aktivnosti. S tim  je problemima goste upoznao  načelnik Sv. Nedelje Gianvlado Klarić.

Mnoge istarske općine, kazao je župan, susreću se sa sličnim izazovima prouzrokovanim prvenstveno općim gospodarskim stanjem, odnosno pomanjkanjem proračunskih sredstava. Stoga, radnim sastancima ovoga tipa, pokušavaju se iznaći zajednička rješenja za prioritetne projekte. U Sv. Nedelji oni se prvenstveno odnose na infrastrukturu, preciznije javnu odvodnju i cestogradnju. Javnu odvodnju treba kvalitetno riješiti na relaciji Eržišće - Nedešćina - Industijska zona Dubrova, za što postoji građevinska dozvola, a čiji je nositelj IVS - Istarski vodozaštitni sustav d.o.o.  Potrebno je izgraditi biopročistač u naseljima V. Turini, Mali Turini , Mali i Veli Golji, što je pod nadležnošću IVS-a i poduzeća Vodovod Labin. 

Nadalje, projektom "Rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, po programu IPARD Mjera 301", uredit će se nerazvrstane ceste Snašići - Tomovi - Mali Turini, Batelići - Markoci, Ripenda - Crkveno te Žnjidari - Baloti.

Prioritetan je i projekt gradnje dječjeg vrtića u Nedešćini, za što je potrebno riješiti imovinsko-pravna pitanja oko zemljišta, koje je u vlasništvu države. Idejni projekt Općina već ima, a zatražen je i zahtjev za lokacijsku dozvolu.

Osvrnuvši se na proteklu godinu, načelnik Klarić je istaknuo  kako su vraćena dva od šest milijuna općinskog duga. Dugove treba i dalje vraćati, ali načelnik smatra kako je Općina stabilna i spremna za investicije. Župan Flego pohvalio je napore Općine, te činjenicu da su dugovi smanjeni bez povećanja prireza i komunalnih naknada građanima.

Galerija fotografija