Župan Flego primio izaslanstvo Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia

Župan Flego primio izaslanstvo Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia

Istarski župan Valter Flego i potpredsjednica Skupštine Istarske županije Tamara Brussich održali su danas primanje za izaslanstvo Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia, koje predvodi predsjednik Skupštine regije Franco Iacop. Primanju su prisustvovali i pročelnik Upravnog odijela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan te pročelnik Upravnog odijela za turizam Branko Curić.

Župan Flego zaželio je dobrodošlicu gostima, koji se nalaze u dvodnevnoj posjeti Istarskoj županiji, naglasivši kako dvije regije veže dugogodišnje prijateljstvo i dobra suradnja. Susret je ocijenio kao priliku za njezin nastavak te za konkretniji dogovor oko   zajedničkih projekata na području turizma, poljoprivrede i kulture.

"Istra i Friuli-Venezia-Giulia  nisu konkurentne regije već, dapače, kompatibilne. Mnogi naši sugrađani odlaze na skijanje u tu regiju, dok njihovi ljudi dolaze kod nas na ljetovanje i od tuda je nastala ideja zajedničke prezentacije i promocije na trećim tržištima", rekao je istarski župan, dodajući kako se planira i izrada zajedničke strategije za promociju turizma. O tome će biti govora i prilikom današnjeg susreta s predstavnicima Turističke zajednice Istarske županije i turističkih djelatnika.

U Autonomnoj regiji Friuli-Venezia-Giulia dobro funkcionira model difuznih hotela što se, kako je istaknuo župan Flego, želi primijeniti na modelu turističkog razvoja u unutrašnjosti Istre. Stoga, će susret biti prilika za razgovore o iskustvima ove talijanske regije o tom vidu turizma, kao i o eno-gastronomskoj promociji njihovih proizvoda.
 
Tijekom susreta bilo je govora i o skorašnjem programu prekogranične suradnje Hrvatska-Italija, na koji dvije regije planiraju zajednički kandidirati projekte, posebice one koje se odnose na sektor poljoprivrede.

Predsjednik Skupštine Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia Franco Iacop naglasio je kako "nas svijet danas promatra i ukoliko smo premali, ne vidi nas" te je zbog toga nužno udružiti zajedničke snage.

"Istri i Friuli-Venezia-Giuliji  na raspolaganju su instrumenti Europske unije, koje želimo iskoristiti kako bi turizmu gornjeg Jadrana dali jedan novi razvojni zamah te produžili sezonu. Želimo svjetskom tržištu ponuditi onu razinu kvalitete koja je danas tražena i vjerujem da ćemo skupa to i ostvariti", poručio je predsjednik Iacop.

Galerija fotografija