Istarska županija - Nova europska regija održivog nautičkog turizma

Istarska županija - Nova europska regija održivog nautičkog turizma

U prostorijama Odbora regije Europske unije, u Bruxellesu, ovoga je tjedna, održano svečano potpisivanje Europske povelje za održivi nautički turizam. Riječ je o manifestu koji podržava razvoj nautičkih turističkih destinacija, a temelji se na deset načela koji su ovim putem prihvaćeni od strane potpisnika. Povelju potpisuje preko 90 dionika, među kojima je i Istarska županija, jedina hrvatska regija.

Načela se odnose na: očuvanje prirodne vrijednosti područja i funkcionalnost obalnih ekosistema, održavanje posebitosti zaštićenih područja i očuvanje ugroženih vrsta, smanjene potrošnje prirodnih resursa i nastajanje otpada tijekom nautičkih aktivnosti, stvaranje razvoja i mogućnosti zapošljavanja, korištenje nautičkih aktivnosti pri promociji edukacije, zdrave sportske navike i svijest o zaštiti okoliša, razlikovanje marketinških proizvoda i usluga prema njihovim ekološkim karakteristikama, stvaranje poticaja za poslovanja koja sa sobom donose održive nautičke aktivnosti, stvaranje nautičkih turističkih destinacija kompatibilnim s ostalim turističkim namjenama, izgradnji otvorenog i uključenog društva, te na doprinos progresivnom unaprjeđenju održivosti nautičkih destinacija. 

Upravni odjel za turizam zajedno s Turističkom zajednicom Istarske županije potpisivanjem povelje podržava načela razvoja inicijative Europske federacije nautičkih turističkih destinacija - FEDETON.

FEDETON je europska mreža koja teži unaprjeđenju i razvoju nautičkih aktivnosti na europskoj razini, kao i promicanju obalnih i jezerskih destinacija putem odanosti kvaliteti. Također, podržava razvoj turizma kroz poticanje sportova na vodi.

U ime Istarske županije, certifikat pristupanja načelima manifesta urečen je njezinom predstavniku pri EU Dinu Babiću.