Predstavljen 1. Festival multikulturalnosti

Predstavljen 1. Festival multikulturalnosti

Istarska županija, povodom Dana Europe, u četvrtak, 08. svibnja, u Domu Hrvatskih branitelja, u Puli, organizira 1. Festival multikulturalnosti. Manifestaciju su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko te načelnik županijske uprave Istarske županije i v.d. pročelnika  Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić.

Na 1. Festivalu multikulturalnosti će svoju kulturu i tradiciju predstaviti manjine Istarske županije, odnosno 16 udruga i kulturnih društava. U sklopu festivala bit će otvorena prigodna izložba, a sam program obuhvaćat će glazbeni i plesni repertoar.

Istra je, naglasio je Drandić, regija uzor tolerancije i suživota, a Županija prati rad svih manjinskih zajednica prisutnih na ovome području te podržava njihove aktivnosti u očuvanju svojih kulturnih posebnosti. Festival je, stoga, prilika da predstave svoje kulturno-umjetničke specifičnosti.

Županiji je želja festival iz godine u godinu širiti te mjesto njegova održavanja seliti po Istri. Također, dodala je Rajko, razmišlja se o osnivanju Centra za manjine koji bi im omogućio kvalitetne uvjete za djelovanje. Ideja je tek u inicijalnoj fazi, a jedna od mogućnosti je kandidiranje projekta na europske fondove.

Festival multikulturalnosti počinje u 18 sati otvaranjem izložbe, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

Galerija fotografija