Predsjednik Ivo Josipović u posjeti Istarskoj županiji

Predsjednik Ivo Josipović u posjeti Istarskoj županiji

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, jučer je započela prva međunarodna studentska konferencija pod nazivom "Jezik: uputstva za upotrebu", kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te istarski župan Valter Flego.

Prilikom svečanosti otvaranja konferencije, župan Flego istaknuo je važnost jezika, koji danas u moru tehnologija nesumnjivo pati. Stoga, smatra župan, jezik je potrebno cijeli život učiti i obogaćivati.

"Ne manje važnim je i naš zavičajni jezik, naš dijalekt koji je sastavni dio naše kulture i našeg regionalnog identiteta. Njega trebamo njegovati kao posebnost istarske baštine, pogotovo kad znamo da svakodnevno u svijetu umire jedan jezik," poručio je župan Flego dodajući kako je Istarska županija pokrenula projekt institucionalizacije zavičajne nastave i tradicijske kulture kako bi djecu od malih nogu učili voljeti svoj kraj.

"Očuvanje naših regionalnih posebnosti dobiva dodatnu težinu sada kad smo postali članicom Europske unije. U toj velikoj zajednici moramo znati sačuvati svoje regionalno bogatstvo i to je naša zajednička zadaća. I posebno vas, mlade i buduće akademske građane vidim kao ambasadore našeg jezika, naših istarskih vrijednosti i posebnosti", zaključio je župan zaželjevši studentima uspješan rad na konferenciji.

U sklopu svog boravka u Puli, predsjednik Josipović posjetio je Istarsku županiju, gdje se uoči večerašnjeg 1. Festivala multikulturalnosti susreo s istarski županom Valterom Flegom, njegovim suradnicima te predstavnicima manjinskih zajednica.

Župan je naglasio kako je Festival multikulturalnosti odraz načina života u Istri izrazivši nadu kako će ubuduće postati dio istarske tradicije i prepoznatljivosti.

Tom je prigodom zahvalio predsjedniku Josipoviću na dolasku, naglasivši kako u njemu "Županija vidi iskrenog partnera s kojim želi Istru nadograđivati i obogaćivati".

Predsjednik Josipović rekao je kako zbog nekoliko razloga rado i često dolazi u Istru, a jedan od njih su upravo vrijednosti koje se ovdje njeguju.

"Upravo vrijednost zajedničkog života, poštivanje različitosti i jednakosti u različitosti je filozofija koja je dio mene. U tome sam s vama i uz vas", zaključio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Galerija fotografija