Veliki potencijal za suradnju između Istre i Šangaja

Veliki potencijal za suradnju između Istre i Šangaja

Istarska županija upriličila je, u Poreču, primanje za visoku delegaciju iz Šangaja u sastavu: glavni tajnik Odbora za biznis i trgovinu Grada Šangaja Yu Jianming, voditelj odjela za trgovinu Odbora biznis i trgovinu Grada Šangaja Xu Wenjie, direktor Instituta za razvoj biznisa i trgovinu Zhu Hua, zamjenik direktora Centra za promicanje izložbenih djelatnosti Xie Gang, predsjednik uprave tvrtke "Centar za međunarodnu nabavu" d.o.o, Šangaj Tu Jianqing, te zamjenik generalnog menadžera tvrtke "Centar za međunarodnu nabavu" d.o.o - Šangaj He Tao.

Goste iz Kine primili su istarski župan Valter Flego, načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi,predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, te direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Na održanom sastanku predstavljeni su istarski potencijali u turizmu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

"Interesi postoje za niz područja, ali najveći potencijal svakako predstavlja turistički sektor, koje je, nažalost, opterećeno kompliciranim viznim sustavom te problemom tour operatera kojima smo mi, putem naših gostiju, uputili poziv da posjete Istru", poručio je župan Flego dodajući kako će Županija uputiti apel nadležnima da se olabavi proces ishodovanja vize kineskim turistima.

Predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić bila je domaćinom šangajskoj delegaciji na Međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme - Vinistra gdje je održan susret s predsjednikom udruge Vinistra Ivicom Matoševićem te s istarskim proizvođačima.  Gosti su, tom prilikom, degustirali vrhunske istarske proizvode poput tartufa, maslinovog ulja, tjestenine i vina. Oduševljeni našim proizvodima, ponudili su mogućnost predstavljanja istih u izložbenom paviljonu u Šangaju.

"Izuzetno smo počašćeni što nas je posjetila tako visoka delegacija iz Šangaja, kao i njihovom iskazanim interesom da istarske proizvode predstavimo na njihovom tržištu. Ponudili su nam organizacijsku pomoć oko dolaska na najveći sajam koji se u studenome održava u Šangaju", istaknuo je župan Flego.

Unatoč nerazmjeru u veličini dviju regija, pogotovo što se broja stanovnika tiče, tijekom posjeta Delegacije iz Šangaja, s obje strane prepoznat je veliki potencijal za moguću buduću suradnju.

"U Kinu se izvozi istarski kamen, a cilj nam je pomoći našim izvoznicima da počinju izvoziti i ojačaju svoju poziciju na kineskom tržištu", zaključila je Jaklin-Majetić.