Informacija: Rezultati drugog ispitivanja kvalitete mora na plažama u 2014. godini u Istarskoj županiji

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, sukladno kalendaru uzorkovanja, u periodu od 3. do 7. lipnja 2014. godine, proveo II ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjernih mjesta od Savudrije do Brseča.
 
Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 202 mjerna mjesta ili u 99,51% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje dok je na jednom mjernom mjestu (Pu 48 - AC Medulin, spoj na mali poluotok) u Općini Medulin ili u 0.49% uzoraka  zabilježena zadovoljavajuća  kakvoća mora.

Zadovoljavajuća kakvoća mora identificirana je na temelju usporedbe broja nađenih crijevnih enetrokoka (120 izraslih kolonija/100 ml vode) u odnosu na kriterije propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08).

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se je kretala od 17,6 0C do 22,0 0C dok se temperatura zraka kretala od 16,0 0C do 24,0 0C.

Početkom lipnja, 5. lipnja 2014. godine zabilježeno je izvanredno onečišćenje mora ispred hotela Materada u Gradu Poreču. Djelatnici Plave Lagune su o pojavi onečišćenja odmah izvijestili Zavod za javno zdravstvo Istarske županije (u daljnjem tekstu: ZZJZIŽ)  koji su, sukladno Uredbi, proveli dodatna uzorkovanja. Istovremeno su djelatnici Plave Lagune u veoma kratkom roku utvrdili uzrok pojave onečišćenja (zaštopala se cijev fekalne kanalizacije i došlo je do prelijevanja iste putem oborinske kanalizacije u more) te proveli sanaciju. Sukladno Uredbi, djelatnici ZZJZ su 5., 6. i 7. lipnja 2014. godine proveli dodatna uzorkovanje.  Prema rezultatima ispitivanja u uzorcima uzetim 5. lipnja na južnom i sjevernom dijelu zabilježeno je more nezadovoljavajuće kakvoće dok je u uzorcima uzetih 6. i 7. utvrđeno more izvrsne kakvoće što ukazuje da su djelatnici Plave Lagune brzo i učinkovito uklonili kvar.

Kvarovi na sustavima javne odvodnje se svakodnevno mogu događati ali je zbog toga potrebna brza i učinkovita intervencija kako u identifikaciji onečišćenja tako i u uklanjanju uzroka. Samo tako moći ćemo održati izvrsnu kakvoću mora i garantirati sigurno kupanje na našem plavom Jadranu.