Informacija: Rezultati četvrtog ispitivanja kvalitete mora na plažama Istarske županije u 2014. godini

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 1. do 5. srpnja 2014. godine, proveo IV ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano 205 uzoraka na 203 mjerna mjesta. Naime, tijekom redovnog uzorkovanja, dana 2. srpnja u 8,20 sati zabilježeno je kratkotrajno onečišćenje na plaži Valsaline u uvali Ferijalnog saveza, oznake PU 22. Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08) Zavod za javno zdravstvo je 3. i 4. srpnja ponovio uzorkovanje i tada su rezultati ispitivanja pokazali da je u oba uzorka more izvrsne kakvoće.

Na temelju rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja more izvrsne kakvoće zabilježeno je na 197 mjernih mjesta ili u 97,05 % uzoraka.

Na četiri mjerna mjesta ili u 1,97% uzoraka zabilježeno je more dobre kakvoće ili primjereno za kupanje, sport i rekreaciju dok je na jednom mjernom mjestu (Barban - Blaz, PU71) zabilježeno more zadovoljavajuće kakvoće ili more III vrste.
Zbog kratkotrajnog onečišćenja, što su ponovljeni uzorci i potvrdili, na plaži Valsaline zabilježeno je more nezadovoljavajuće kakvoće.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/), Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo IŽ.
Tijekom uzorkovanja se temperatura zraka kretala od 18,8 ºC do 27 ºC a temperatura mora od 21 ºC do 24,2 ºC.