Održana svečana prisega sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Puli i svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Pola

Održana svečana prisega sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Puli i svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Pola

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je danas, upriličila svečane prisege sudaca porotnika za mladež na Općinskom sudu u Puli, kao i svečanu prisegu sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Poli.

Domaćin na Općinskom sudu bila je predsjednica suda Mirjana Sinčić Kocijančić, a na Županijskom, predsjednik Robert Fabris.

Temeljem odredbi Zakona o sudovima, Skupština Istarske županije imenuje suce porotnike na prijedlog gradskih, odnosno općinskih vijeća. Prije početka obnašanja dužnosti, suci porotnici dužni su položiti svečanu prisegu pred predsjednicom Skupštine. Nakon današnjeg čina polaganja svečane prisege, moći će, na poziv suda, učestvovati u raspravama i participirati u donošenju odluka. Skupština Istarske županije je u srpnju ove godine imenovala 6 sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Puli, te u listopadu 13 sudaca porotnika za potrebe Županijskog suda u Puli-Poli.

Predsjednica Ćakić Kuhar je posebno naglasila da lokalna zajednica za suce porotnike predlaže časne i odgovorne pojedince, visoko cijenjene u svojim sredinama, te im se zahvaljuje na prihvaćanju te odgovorne dužnosti kojom pridonose svojoj zajednici.

Suci porotnici položili su svečanu prisegu koja glasi:

"Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano“.

Galerija fotografija