DA-SPACE projektni timovi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije sudjelovali na 7. godišnjem Forumu EUSDR-a

Godišnji Forum EU strategije za dunavsku regiju, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i javnih radova Bugarske i Europske komisije u suradnji s Dunavskim transnacionalnim programom, održao se od 18. do 19. listopada u Sofiji u Bugarskoj. Održavanje sedmog godišnjeg Foruma bilo je usmjereno na razvoj turizma kao preduvjet gospodarskog rasta i teritorijalne kohezije. Panelima i sesijama pokrivene su važne teme za Dunavsku regiju povezane s očuvanje kulturne i povijesne baštine, novim tehnologijama i digitalizacijom u turističkom sektoru, sigurnošću, prometnoj povezanosti i mobilnosti u turizmu, te sinergijom makro-regionalnih strategija radi ispunjavanja zajedničkih ciljeva Europske Unije.

Dana 18. listopada, nakon sudjelovanja na dvodnevnom projektnom sastanku partnera međunarodnog projekta DA-SPACE, projektni timovi hrvatskih partnera sudjelovali su na EUSDR Forumu - voditelj projekta doc. dr. sc. Dean Sinković i projektna asistentica i voditeljica OI laboratorija Mirena Tubić, mag. oec. sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te voditelj projekta Aleksandar Major, dipl. oec. i projektna koordinatorica Bojana Musulin, dipl. pol. iz Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije. Projektni timovi sudjelovali su na otvorenju Foruma te glavnom govoru, nakon čega je uslijedila panel sesija na temu očuvanja kulturne baštine kao dodane vrijednosti gospodarskom rastu i zaposlenosti. Nakon navedenog timovi su se uputili na odabranu sesiju teme održive mobilnosti turizma na kojoj su predstavljeni i pojedini projekti dunavskog transnacionalnog programa. Teme održivog razvoja, korištenja novih tehnologija i mogućnosti razvoja prometne povezanosti svakako će koristiti pripremi drugog ciklusa DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija čiji će izazovi velikim dijelom biti povezani s problemima unutar turističkog sektora.