Završna konferencija projekta SUPPORT

27. i 28. lipnja 2019. godine u Gradskoj knjižnici Labin održana je završna konferencija projekta SUPPORT - Support Local Governments in Low Carbon Strategies.

 

Projekt SUPPORT provodi se u okviru Programa Interreg Europe, a glavni cilj je da se poboljšanjem koordinacije instrumenata energetske politike i promoviranjem učinkovitijeg korištenja mogućnosti financiranja pomogne jedinicama lokalne samouprave u implementaciji održivih modela upravljanja energijom. U projektu sudjeluje 11 partnera iz 9 EU država, a Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA ima ulogu glavnog partnera. Ukupna vrijednost projekta koji se u 85%-tnom iznosu financira sredstvima programa Interreg Europe je 1.898.731,00 EUR.

 

Na konferenciji su predstavljene mjere iz Akcijskog plana projekta SUPPORT. Prvog dana predstavljene su mjere koje su fokusirane na poticanje energetske obnove javnih zgrada, prije svega onih koje imaju status kulturne baštine. Jedna od mjera je integracija pojedinih oblika korištenja plave energije u proces obnove zaštićenih zgrada te je u sklopu konferencije održan i 3. regionalni laboratorij plave energije (BEL) Interreg Mediterranean projekta Maestrale. Drugi dan bio je posvećen financijskim instrumentima za financiranje energetskih i klimatskih planova, te potporama Istarske županije za konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva.

Više o projektu: https://www.interregeurope.eu/support/