Natječaj fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je 19. srpnja 2010. godine natječaje za korištenje sredstva Fonda za programe i projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te za programe i projekte koje provode nevladine udruge.

Fond će dodjeljivati sredstva projektima koji pokrivaju slijedeća područja: očuvanje i poboljšanje kakvoće zraka, tla, voda i mora te ublažavanje klimatskih promjena i zaštitu ozonskog omotača, uporabu otpada i iskorištavanje njegovih vrijednih svojstava, poticanje čistije proizvodnje, smanjenje emisija štetnih plinova u okoliš, poticanje održivog razvoja ruralnog prostora, zaštitu i očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti te poticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija i programa.

Sredstva Fonda dodjeljivati će se putem beskamatnih zajmova, subvencija, financijske pomoći i donacija.

Zajmovi, subvencije i donacije predviđeni su za dodjelu trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama, zadrugama hrvatskih branitelja, obrtnicima te javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti iz područja zaštite okoliša, odgoja, obrazovanja i znanosti dok će se financijske pomoći dodjeljivati jedinicama područne (regionalne) samouprave i jedinicama lokalne samouprave.

Fond će zajmove dodjeljivati do iznosa od 1.400.000,00 kuna na rok od 5 godina i s odgodom povrata sredstava od 2 godine, te subvencionirati kamatu do 2% ugovorene kamate, ali ne više od 800.000,00 kn po projektu.

Za izradu obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti Fond će dodjeljivati donacije do iznosa od 160.000,00 kn po studiji, programu, projektu i drugoj aktivnosti.

Ponude se dostavljaju u roku 60 dana od dana objave natječaja u "Narodnim novinama" na adresu: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ksaver 208, 10000 Zagreb, a upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp