Projekt e-NEXNET kandidiran na natječaj Programa Intelligent Energy for Europe

Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije kandidirao je projekt e-NEXNET na natječaj Programa Intelligent Energy for Europe u svojstvu partnera projekta. Svrha projekta je utjecati na povećanje energetske efikasnosti u nestambenim zgradama. Krajnji korisnici projekta su općine, a Istarskoj županiji se u projekt se uključilo 11 općina koje će kao krajnji korisnici direktno sudjelovati u projektu.

Ciljevi projekta su izrada mreže lokalnih institucija, radi razvoja znanja i sposobnosti relevantnih ciljnih skupina vezano za energetsku efikasnost pri projektiranju javnih zgrada, povećanje  profesionalne sposobnosti tehničara zaduženih za objavljivanje javnih natječaja za gradnju, promoviranje važnosti  i povećanje svijesti o politici energetske efikasnosti na tržištu gradnje javnih zgrada, olakšati prijenos know-how-a vezanog za energetsku efikasnost unutar  javne administracije (županije i općine) i među stručnjacima za razvoj i implementaciju politike energetske efikasnosti te utjecati na tržište proizvoda i usluga vezanih za energetsku efikasnost.

Nositelj projekta je Talent, ingenieria, instalaciones y servicios, s.l. iz Španjolske, a u projekt su uključeni partneri iz Malte, Švedske, Danske, Španjolske i Italije.

Planirano trajanje projekta je 36 mjeseci, a ukupan proračun projekta iznosi 1.997.485,00 € od čega je za Istarsku županiju predviđeno 217.216,00  €.

Uz navedeni projekt Upravni odjel za gospodarstvo uključio se u dva projekta kandidirana na natječaj IPA CBC Slovenija- Hrvatska u svojstvu suradnika. Radi se o projektima PROSPER koji se bavi planskim razvojem, organizacijom i stimulacijom poduzetništva na EU razini te 3E-VILLAGE - ECO-VILLAGE-LAB čija je tematika prekogranična suradnja za održivo upravljanje prirodnim resursima, racionalizaciju potrošnje energije i skupnu promociju.