Mjere za poticanje gospodarstva Istarske županije za 2014. godinu

Na konferenciji za medije su istarski župan Valter Flego i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damijanić, predstavili su 10. mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije u 2014. godini, a koje se prvenstveno odnose na prerađivačku industriju.

Prerađivačka industrija na području Istarske županije ostvaruje najviše prihode i dobit u odnosu na ostale sektore, te zapošljava oko 12.000 radnika, znatno više od ostalih sektora. No, u odnosu na prethodne godine prihodi su u padu a gubitak se povećava. U svrhu poticanja sveukupnog razvoja Istarske županije potrebno je čim više potpomognuti razvoj gospodarstva, a prvenstveno sektor prerađivačke industrije koji generira najveće koristi.

"Želimo spasiti svako radno mjesto i otvoriti nova što je cilj upravo ovih mjera. Sinergijom županije, gradova i općina koje provode mjere, postići ćemo bolje efekte. Od mjera koristi će imati oko 1200 korisnika, a na raspolaganju je ukupno preko 90 milijuna kuna", naglasio je župan Flego napomenuvši da, krizi unatoč, sredstava za ulaganja u gospodarstvo neće nedostajati.

Pročelnik Damijanić istaknuo je kako će mjere osnažiti sektor prerađivačke industrije te ga vratiti na uspješna vremena prije ekonomske krize. "Kriza je uzela svoj danak i ovim mjerama ćemo dati novi zamah gospodarstvu Istarske županije. Prerađivačka industrija velik je generator rada, a otvaranje novih radnih mjesta naš je prioritet" - zaključio je Damijanić.

Financiranje mjera osmišljeno je kao suradnja Istarske županije, te istarskih gradova i općina. Javni poziv za dodjelu sredstava, temeljem mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije za 2014. Godinu, objavljen je na stranicama Istarske županije i na službenim stranicama gradova i općina koji provode mjere.

Deset mjera su: Jamstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji; Potpore novoosnovanim tvrtkama; Potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata; Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje; Potpore za edukaciju poduzetnika o uvjetima poslovanja u EU; Sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete; Promocija inovacija na međunarodnom tržištu; Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita; Potpore za promociju na međunarodnim sajmovima; Zadržavanje postojeće ili smanjenje visine komunalnog doprinosa i komunalne naknade u jedinicama lokalne samouprave.


MJERA 1: JAMSTVENI FOND ZA PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU I INOVACIJE U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI - Jamstvo je namijenjeno malim i srednjim poduzetnicima te obrtima sa sjedištem u Istarskoj županiji. Mjeru će provoditi Istarska razvojna agencija IDA d.o.o. s ciljem poticanja obrtništva i poduzetništva u Istarskoj županiji dok će nadzor vršiti Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije.
MJERA 2: POTPORE NOVOOSNOVANIM TVRTKAMA - Cilj mjere je smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja. Mjeru će provoditi jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije.
MJERA 3: POTPORE PODUZETNICIMA ZA FINANCIRANJE PRIPREME I KANDIDIRANJE EU PROJEKATA - Istarska županija i jedinice lokalne samouprave Istarske županije sufinancirati će malim i srednjim poduzetnicima trošak pripreme i kandidiranja projektnih prijedloga koji doprinose gospodarskom razvoju Istarske županije, a koji će se kandidirati na natječaje EU fondova.
MJERA 4: POTPORE ZA NOVO ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE
Potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje odnosi se na povrat sredstava po osnovi uplaćenih obveznih doprinosa iz i na bruto plaću za novozaposlene osobe. Mjeru će provoditi jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji.
MJERA 5: POTPORE ZA EDUKACIJU PODUZETNIKA O UVJETIMA POSLOVANJA U EU -Mjera obuhvaća financiranje edukacija o uvjetima poslovanja u EU namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima na području Istarske županije. Sredstva osigurava Istarska županija, a mjeru provodi IDA d.o.o.
MJERA 6: SUFINANCIRANJE ULAGANJA U STANDARDE KVALITETE  - Cilj mjere je povećanje konkurentnosti MSP i obrtnika sa sjedištem u Istarskoj županiji. Nepovratnu potporu za sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete dodjeljuje grad/općina na čijem je području tvrtka registrirana.
MJERA 7: PROMOCIJA INOVACIJA NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU - Cilj mjere je promocija i komercijalizacija istarskih inovacija. Mjeru provodi Istarska županija u suradnji sa Savezom udruga inovatora Istarske županije.
MJERA 8: SUBVENCIONIRANJE TROŠKOVA POLAGANJA STRUČNIH I MAJSTORSKIH ISPITA - Cilj je poticanja rasta i razvoja poduzetništva i obrtništva te povećanja broj zaposlenih u privatnom sektoru. Subvenciju troškova za polaganje stručnih i majstorskih ispita dodjeljuje grad/općina na čijem je području poslodavac registriran.
MJERA 9: POTPORE ZA PROMOCIJU NA MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA - Cilj mjere je potaknuti izvoz proizvoda istarskih poduzetnika i obrtnika. Mjeru će provoditi Istarska županija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Pula i Hrvatskom obrtničkom komorom Istarske županije.
MJERA10: ZADRŽAVANJE POSTOJEĆE ILI SMANJENJE VISINE KOMUNALNOG DOPRINOSA I KOMUNALNE NAKNADE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - Cilj mjere je povećati konkurentnost obrtnika i poduzetnika u Istarskoj županiji. Istarska županija daje preporuku jedinicama lokalne samouprave da zadrže postojeću ili smanje visinu komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Mjeru provode gradovi/općine na čijem je području tvrtka registrirana.