JPP PROJEKT "ISTARSKA ŽUPANIJA - ŠKOLE"

U Istarskoj županiji gradit će se četiri nove škole po principu javno-privatnog partnerstva. Sporazume su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH Željko Jovanović, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak, ravnateljica OŠ Mate Balota Buje Rosana Jović i ravnateljica Medicinske škole Pula Gordana Ćoso i Alen Damijanić pročelnik za gospodarstvo Istarske županije.
Vrijednost projekta iznosi 164 milijuna kuna, a nove škole izgradit će se u Bujama, Puli te dvije u Poreču.
Istarska županija i Grad Poreč odlučili su 2013. godine krenuti u realizaciju JPP Projekta izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije građevina za potrebe osnovnog školstva u Istarskoj županiji i Gradu Poreču koji se sastoji od tri osnovne škole (OŠ Finida, Poreč - izgradnja nove škole i dvorane; OŠ Žbandaj, Poreč- rekonstrukcija škole i dogradnja škole i dvorane; OŠ Mate Balote, Buje-rekonstrukcija i dogradnja škole) i jedne srednje škole (Srednja Medicinska škola, Pula - uklanjanje postojeće i izgradnja nove škole).
Realizaciju izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola i srednje škole Javni partner i Javna tijela odlučili su razmotriti u sklopu jednog projekta putem ugovornog oblika Javno privatnog partnerstva kako bi se iskoristio pozitivan učinak okrupnjavanja kapitalnih izdataka u sklopu jednog ugovora.
Predmetni projekt u skladu je s načelima i ciljevima Okvirnog programa izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina prema ugovornom obliku javno privatnog partnerstva koji je donijela Vlada RH.
Isplativost projekta promatra se na razini od 27 godina (2 godine priprema i građenje, 25 godina uporabe), budući da se radi o potrebi uporabe proračunskog modela JPP-a, gdje je predviđeno da Ministarstvo financija iz državnog budžeta i Županija i Grad Poreč iz svog budžeta participiraju u otplati investicije.
Sporazum je potpisan 3. veljače 2014. godine, između Istarske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojim je započela realizacija projekta "Istarska županija i grad Poreč - škole", a čiji je koordinator Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije.
Najopsežniji radovi očekuju se za pulsku Medicinsku školu jer staru zgradu koja se više ne koristi treba iz temelja srušiti te na njenom mjestu izgraditi potpuno novi objekt. Kao što je poznato, učenici ove škole smješteni su u bivšoj zgradi Kirurgije dok se ne izgradi nova zgrada, a ona bi trebala biti puno veća od postojeće. Naime, stara Medicinska škola ima svega 586 kvadrata, dok se nova planira na 4.319.
"Zahvaljujući JPP projektu, ravnatelji se više neće morati baviti time da li krov prokišnjava ili koji prozor treba zamijeniti već će se moći posvetiti organizaciji nastave i ostalim školskim aktivnostima. Privatni će partner biti dužan ukloniti kvar, a ako to ne učini u za to određenom roku, slijede penali i smanjuje se iznos najma, kazao je Alen Damijanić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.