SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
o
Nacrtu Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine

1. Otvara se postupak savjetovanja s javnošću o Nacrtu Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 28. rujna do 27. listopada 2023. godine. Ova obavijest objaviti će se na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr

3. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije, udruge, odnosno cjelokupna javnost da u postupku savjetovanja o Nacrtu Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine dostave prijedloge i primjedbe.

4. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na mail: kabinet@istra-istria.hr

5. Upravni odjel župana će u skladu s dostavljenim primjedbama i sugestijama sa savjetovanja napraviti analizu, pripremiti i dostaviti Izvještaj o provedenoj raspravi, objaviti ga do 13. studenoga 2023. godine.

6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu.

Privici:


Dodaci Nacrtu:

 

Obrazloženje:

Plan razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja, koji se donosi u svrhu definiranja posebnih ciljeva za provedbu dugoročnih akata strateškog planiranja, Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te sektorskih i višesektorskih strategija.

Postupak izrade Plana razvoja proveden je sukladno odredbama Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 123/17, 151/22) i Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 147/14, 123/17, 118/18) te odredbama slijedećih podzakonskih akata:

  • Uredbe o smjernicama za izradu akata strateškog planiranja od nacionalnog značaja i od značaja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave („Narodne novine“, br. 37/23);
  • Uredbe o osnivanju, sastavu, djelokrugu i načinu rada partnerskih vijeća („Narodne novine“, br. 103/15);
  • Pravilnika o rokovima i postupcima praćenja i izvješćivanja o provedbi akata strateškog planiranja od nacionalnog značaja i od značaja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave („Narodne novine“, br. 44/23).
  • Pravilnika o provedbi postupka vrednovanja akata strateškog planiranja od nacionalnog značaja i od značaja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave („Narodne novine“, br. 44/23).

U svrhu osiguravanja ujednačenog pristupa izradi i pravilne primjene odredbi zakonodavnog okvira na lokalnoj i regionalnoj razini, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je u lipnju 2021. godine Upute za izradu planova razvoja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te je postupak izrade Plana razvoja bio u cijelosti usklađen s navedenim aktom.

Nositelj izrade Plana razvoja bila je Istarska županija, dok je javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ bila koordinator postupka izrade u suradnji s angažiranim vanjskim stručnjacima.

Sukladno Odluci o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine („Službene novine Istarske županije“, br. 17/19 i 20/22), Župan Istarske županije donio je odluke o osnivanju i imenovanju članova sljedećih tijela:

  • Partnerskog vijeća Istarske županije,
  • Glavnog županijskog tima za izradu Plana razvoja,
  • Radne skupine za izradu Plana razvoja.

Pored članova Partnerskog vijeća, Glavnog županijskog tima, Radne skupine i tematskih podskupina, u postupku izrade Plana razvoja Istarske županije sudjelovao je veliki broj dionika. Potrebno je posebno istaknuti aktivno dioništvo jedinica lokalne samouprave i upravnih tijela Istarske županije, predstavnika akademske zajednice, gospodarskih subjekata i organizacija civilnog društva.

Plan razvoja sastoji se od nekoliko međusobno povezanih cjelina:

  • sažetka analize stanja s utvrđenim razvojnim potrebama i potencijalima;
  • SWOT analize;
  • strateškog okvira s razrađenom srednjoročnom vizijom razvoja, prioritetima javnih politika, posebnim ciljevima s pripadajućim pokazateljima ishoda i mjerama;
  • terminskog plana provedbe strateških projekata;
  • indikativnog financijskog okvira za provedbu Plana razvoja;
  • okvira za praćenje i vrednovanje;
  • temeljnih horizontalnih načela.

Dodaci koji čine sastavni dio Plana razvoja su tablični prikaz, cjelovita analiza stanja, Strateška studija utjecaja na okoliš i Glavna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu, Završno izvješće o provedenom postupku prethodnog vrednovanja te Teritorijalna strategija razvoja otoka Istarske županije.

Plan razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine temelji se na sljedećim prioritetima javnih politika:

  • Zelena i povezana regija; 
  • Pametna regija znanja prepoznatljiva po visokoj kvaliteti života, dostupnom obrazovanju i uključivosti; 
  • Regija inovativnog i konkurentnog gospodarstva u funkciji održivosti; 
  • Regija koja njeguje i promovira prepoznatljivost istarskog identiteta.

U okviru spomenutih prioriteta definirano je 16 posebnih ciljeva s pripadajućim pokazateljima ishoda i 77 mjera, koje su u cijelosti usklađene s odredbama Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te odredbama ostalih relevantnih EU, nacionalnih i regionalnih strateških i planskih dokumenata.

Sukladno srednjoročnoj viziji razvoja, te utvrđenim prioritetima, posebnim ciljevima i mjerama, ključne snage Istarske županije su visoka kvaliteta života, očuvan okoliš te inovativno i konkurentno gospodarstvo. Njena otpornost očituje se u više elemenata društveno gospodarskog razvoja, od sposobnosti ublažavanja rizika uzrokovanih klimatskim promjenama, preko diversifikacije gospodarskog sektora i inovativnog pristupa tradicionalnim industrijama, do zdravstvene i socijalne vitalnosti stanovništva kao njenog ključnog resursa. Uz daljnje promicanje uključivosti i multikulturalnosti, Istarska županija ostaje najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj te dodatno unapređuje povezanost na regionalnoj razini.

Nakon provedenog savjetovanja s javnošću i ishodovanja prethodnog mišljenja Partnerskog vijeća, utvrđeni Prijedlog Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine biti će upućen Skupštini Istarske županije na nadležno postupanje.

Upravni odjel župana