Temeljem čl.11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15 i 69/22), Istarska županija-Regione Istriana otvara i objavljuje dana 15. prosinca 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
O NACRTU 
Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024. - 2029.

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024. - 2029.
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 15. prosinca 2023. do 15. siječnja 2024. godine. Ova obavijest objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije-Regione Istriana www.istra-istria.hr
  3. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na nacrt Plana razvoja kulture Istarske županije - Regione Istriana 2024. - 2029. dostave svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe. 
  4. Prijedlozi, mišljenja i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na mail: kultura@istra-istria.hr
  5. Po završetku savjetovanja, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost će razmotriti sve pristigle prijedloge, mišljenja i primjedbe, te će  sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge, mišljenja i primjedbe te očitovanja s razlozima za (ne)prihvaćanje pojedinih prijedloga, mišljenja i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka savjetovanja.
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu.

Privici:

Nacrt Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024.- 2029. g.
Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju

Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024. - 2029.

Plan razvoja kulture  Istarske županije-Regione Istriana za razdoblje od 2024. do 2029. godine temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja u području kulture Istarske županije - Regione Istriana, koji se donosi u svrhu definiranja posebnih ciljeva za provedbu dugoročnih akata strateškog planiranja u kulturi. 
Nositelj izrade Plana razvoja kulture bila je Istarska županija - Regione Istriana putem Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost s angažiranim vanjskim stručnjacima. U postupak  izrade Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024. - 2029. uključena su i kulturna vijeća Istarske županije-Regione Istriana, a sukladno članku 15. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“ br. 83/22.).

Plan razvoja kulture sastoji se od nekoliko međusobno povezanih cjelina: 

  • Uvodnog dijela
  • Vizije kulturnog razvitka Istarske županije-Regione Istriana
  • Prioritetnih područja djelovanja s razrađenim ciljevima
  • Sažetka

Plan razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana 2024. - 2029.  temelji se na sljedećim prioritetima kulturne politike:

  • Regija koja njeguje i promovira prepoznatljivost istarskog identiteta
  • Potpora očuvanju i razvoju sastavnica istarskog identiteta putem jačanja kulturnog identiteta, baštine i tradicije
  • Razvoj i osnaživanje kulturnog sektora  u Istarskoj županiji - Regione Istriana   unapređivanjem uvjeta za rad ustanova, udruga i umjetnika
  • Povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja i sudjelovanja stanovnika Istarske županije - Regione Istriana u kulturnim programima
  • Povećanje sudjelovanja mladih u kulturnim aktivnostima
  • Osnaživanje međunarodne kulturne suradnje

Nakon provedenog savjetovanja s javnošću i ishodovanja prethodnog mišljenja Vijeća za kulturu, utvrđeni Prijedlog Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana za razdoblje od 2024. do 2029. godine bit će upućen Skupštini Istarske županije-Regione Istriana na nadležno postupanje.

KLASA:013-03/23-01/01
URBROJ:2163-21/1-23-01
Novigrad - Cittanova, 14. prosinca 2023.

Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije-Regione Istriana