Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15 i 69/22), Istarska županija-Regione Istriana otvara i objavljuje dana 22. prosinca 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
o nacrtu
Strategije upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029.

  1. Otvara se postupak savjetovanja s javnošću o nacrtu Strategije upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029. godine.
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 22. prosinca 2023. do 22. siječnja 2024. godine. Ova obavijest objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr
  3. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije, udruge, odnosno cjelokupna javnost da u postupku savjetovanja o nacrtu Strategije upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029. godine dostave prijedloge i primjedbe.
  4. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na mail: pug@istra-istria.hr
  5. Po završetku savjetovanja svi pristigli prijedlozi i primjedbe bit će razmotreni te će se sastaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka savjetovanja.
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. i 2024. godinu.

Privici:

1. Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju
2. Nacrt Strategije upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029.

Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Strategije:

Strategija upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029. godine (dalje u tekstu: Strategija) je obvezujući dokument u funkciji učinkovitog, djelotvornog i transparentnog upravljanja imovinom u vlasništvu Istarske županije.

Stupanjem na snagu Zakona o fiskalnoj odgovornosti čelnik tijela je uz izjavu o fiskalnoj odgovornosti dužan Ministarstvu financija dostaviti i popunjeni Upitnik o fiskalnoj odgovornosti u kojem je dužan odgovoriti na pitanje je li donesena strategija upravljanja i raspolaganja nekretninama i je li na temelju strategije upravljanja i raspolaganja nekretninama donesen godišnji plan za ostvarenje ciljeva utvrđenih u strategiji.

Strategija se donosi na razdoblje od šest godina i sadrži ciljeve i mjere za osiguranje učinkovitog, djelotvornog i transparentnog upravljanja i raspolaganja imovinom Istarske županije.

Kako bi se razvio učinkovit i strateški orijentiran pristup upravljanju imovinom, potrebno je identificirati radnje i procese koji su preduvjet ostvarivanja takvog pristupa. S time u vezi valja dodati, s obzirom na slojevitost, multidisciplinarnost i kronološki redoslijed provođenja
operativnih zadataka u navedenom smislu, ovom Strategijom ne daje se analitički prikaz obveza i potraživanja Istarske županije, nastalih s osnova korištenja županijske imovine, bez obzira je li riječ o zemljištima, stanovima ili poslovnim prostorima.

Županijska imovina je u službi obavljanja niza različitih poslova od područnog značaja utvrđenih i navedenih u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , kao i svih povjerenih poslova državne uprave koje je na temelju posebnih zakona Istarska županija dužna obavljati. Obavljanje navedenih poslova neizbježno generira značajne rashode, slijedom čega se na poslovanje Istarske županije ne mogu bezuvjetno primijeniti načela poslovanja i upravljanja imanentna slobodnom tržištu, ali se neka od tih načela svakako mogu iskoristiti kao određeni dinamički korektiv onih procesa i radnji koji nisu obuhvaćeni ili predviđeni postojećim organizacijskim i ustrojstvenim strukturama karakterističnim za javnu upravu.

Jedna od ključnih komponenti učinkovitog upravljanja imovinom odnosi se na pretvaranje krajnjih željenih ciljeva u konkretne i ostvarive aktivnosti koje su postavljene na način da budu praktično, zakonito i razumno provedive. 

Nakon provedenog savjetovanja s javnošću utvrđeni prijedlog Strategije upravljanja imovinom Istarske županije za razdoblje 2024. – 2029. bit će upućen Skupštini Istarske županije-Regione Istriana na nadležno postupanje.

Pročelnica
Ivana Mihalić Fabris, dipl. ing. građ.