Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, br. 85/15 i 69/22) te članka 54.  Pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti o postupku njihovog donošenja („Narodne novine“, br. 66/21) Istarska županija otvara i objavljuje dana 20. siječnja 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
O PRIJEDLOGU 
GODIŠNJEG PLANA RAZVOJA SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE NA PODRUČJU ISTARSKE ŽUPANIJE ZA 2023. GODINU

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Istarske županije za 2023. godinu.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Prijedlog Plana dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 20. siječnja do 20. veljače 2023. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave. 
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 20. veljače 2023. godine na e-mail: odrzivi.razvoj@istra-istria.hr
  5. Ova objava bit će istaknuta na internetskom službenom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr 
  6. Po završetku savjetovanja svi će pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije dana 28. veljače 2023. godine.
  7. Tekst Prijedloga Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Istarske županije za 2023. godinu nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  8. Za izradu predmetnog akta nije bila osnovana radna skupina.

Privici:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana:

Pravni temelj za donošenje ovog akta sadržan je u članku 17., stavak 1. Zakona o sustavu civilne zaštite („Narodne novine“, broj 82/15, 118/18 31/20, 20/21 i 114/22) kojim je propisano da su predstavnička tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna razmotriti i usvojiti godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje. 

Člankom 53., stavak 2., Pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti o postupku njihovog donošenja („Narodne novine“, broj 66/21), određeno je Godišnjim planom razvoja sustava civilne zaštite utvrđuju polazišta za pojednostavljenje odnosno racionalizaciju operativnog reagiranja, optimiziraju financijski troškovi osposobljavanja, uvježbavanja, opremanja, prilagođavanja stožernih procedura, te troškovi djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Člankom 54. istog Pravilnika određeno je da su svi nositelji izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti dužni u postupak donošenja propisa uključiti javnost kako bi se prikupile informacije o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti u vezi s javnim politikama na području civilne zaštite te pravovremeno uočile slabosti i negativni učinci javnih politika, a koje kroz postupak savjetovanja treba otkloniti prije njihovog formalnog usvajanja.

Slijedom iznesenog potrebno je donijeti Godišnji plana razvoja sustava civilne zaštite na području Istarske županije za 2023. godinu.