Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 85/15 i 69/22) te članka 54.  Pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti o postupku njihovog donošenja („Narodne novine“, broj 66/21) Istarska županija otvara i objavljuje dana 20. listopada 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU

O PRIJEDLOGU PLANA DJELOVANJA SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE NA PODRUČJU ISTARSKE ŽUPANIJE

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Plana djelovanja sustava civilne zaštite na području Istarske županije.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Prijedlog Plana dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 20. listopada do 20. studenoga 2023. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 20. studenoga 2023. godine na e-mail: odrzivi.razvoj@istra-istria.hr
  5. Ova objava bit će istaknuta na službenom internetskom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr 
  6. Po završetku savjetovanja će svi pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka Savjetovanja.
  7. Tekst Prijedloga Plana djelovanja sustava civilne zaštite na području Istarske županije nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  8. Predmetni akt izradio je ovlašteni izrađivač Braniteljska zadruga Aktivan život u koordinaciji s Upravnim odjelom za održivi razvoj Istarske županije i Službom civilne zaštite pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije.

Privici:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana:

Obveza izrade Plana djelovanja sustava civilne zaštite proizlazi iz odredbe članka 17. stavak 3. Zakona o sustavu civilne zaštite („Narodne novine“ broj 82/15, 118/18), a izrađuje se sukladno odredbama Pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti u postupku njihovog donošenja („Narodne novine“ broj 49/17).

Plan djelovanja sustava civilne zaštite donosi izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave. 

Sukladno članku 26. stavak 4., istog Pravilnika specifični dijelovi svakog separata plana obvezno sadrže pregled operativnih snaga sustava civilne zaštite s procjenom spremnosti za izvršavanje zadaća u velikoj nesreći i katastrofi (za spašavanje ljudi, materijalnih dobara i okoliša u jedinici vremena) – posebno postrojbi, povjerenika i koordinatora civilne zaštite na lokaciji u odnosu na specifična znanja i vještine potrebne za učinkovito djelovanje u svakom izvanrednom događaju, stanje osposobljenosti i opremljenosti operativnih kapaciteta za reagiranje, kontakt podatke snaga i sudionika u provedbi plana, način ostvarivanja komunikacija operativnog značaja – vertikalno i horizontalno, ocjenu samodostatnosti vlastitih operativnih snaga za djelovanje u velikoj nesreći i katastrofi na načelu supsidijarnosti, način podnošenja zahtjeva za pomoć na načelu solidarnosti višim hijerarhijskim razinama sustava civilne zaštite, kao i druge podatke od značaja za operativno reagiranje u velikoj nesreći i katastrofi neophodnih za rad stožera civilne zaštite JLP(R)S. 
Prilozi A1 Popisi snaga sustava CZ, A2 Popisi ustanova i institucija –  osnovna djelatnost spašavanje, A3 Popisi infrastrukture – Prostorni plan, A4 Popisi tvrtki – kapaciteta i A5 Popisi kapaciteta – sklanjanje, evakuacija, zbrinjavanje, sadržavaju privatne podatke (adrese stanovanja i privatne brojeve kućnih i mobilnih telefona) te se sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (Službeni list Europske unije 2016/679) ne objavljuju javno. 

Člankom 54. istog Pravilnika određeno je da su svi nositelji izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti dužni u postupak donošenja propisa uključiti javnost kako bi se prikupile informacije o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti u vezi s javnim politikama na području civilne zaštite te pravovremeno uočile slabosti i negativni učinci javnih politika, a koje kroz postupak savjetovanja treba otkloniti prije njihovog formalnog usvajanja.

Slijedom iznesenog potrebno je donijeti Plan djelovanja sustava civilne zaštite na području Istarske županije.