SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

o Nacrtu Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola

  1.  Otvara se postupak savjetovanja s javnošću o Nacrtu Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola.
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od  17. listopada do  15. studenog 2023. Ova obavijest objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr
  3. Pozivaju se jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije, udruge, odnosno cjelokupna javnost da u postupku savjetovanja o Nacrtu Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola dostave prijedloge i primjedbe.
  4. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na e- mail: obrazovanje@istra-istria.hr
  5. Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu će u skladu s dostavljenim primjedbama i sugestijama sa savjetovanja napraviti analizu, pripremiti i dostaviti izvještaj o provedenoj raspravi, objaviti ga do 22. studenog 2023. na mrežnim stranicama Istarske županije. 
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu.
  7. Tekst Nacrta Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave

Privici:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola

Odredbom članka  8. Statuta Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 10/09, 4/13, 16/16, 2/17, 2/18, 30/18 – pročišćeni tekst, 10/20, 6/21. i 20/22 – pročišćeni tekst ) propisano je da Skupština može dodjeljivati nagrade i druga javna priznanja građanima/građankama i pravnim osobama za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Istarsku županiju. 

U Istarskoj županiji odavno je prisutna vizija županije znanja i mladih.

Natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola odvijaju se po programu Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u drugom polugodištu svake školske godine, a započinju školskim natjecanjima tijekom mjeseca siječnja. Najuspješniji učenici sudjeluju na županijskoj razini, a najbolji na državnoj razini. Na natjecanja u području sporta učenika osnovnih i srednjih škola primjenjuje se Propisnik državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, kojega donosi Hrvatski školski sportski savez.

Svrha natjecanja i smotri koje se organiziraju od školske do državne razine je predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika/ca i njihovih mentor/ica na određenom području, kao i poticanje i motiviranje na sudjelovanje te njihovo međusobno natjecanje.

Škole na području Istarske županije svake godine dokazuju visoku kvalitetu rada s učenicima koji u velikom broju sudjeluju na državnim natjecanjima i smotrama i postižu izvrsne rezultate. Za postizanje vrhunskih rezultata učenika potrebno je stručno vodstvo njihovih učitelja/nastavnika, te dodatni intenzivni i kontinuirani rad izvan redovnog nastavnog procesa, kao i podrška roditelja.

Istarska županija je kroz proteklo razdoblje na mnoge načine priznavala i poticala rad učenika, sukladno mogućnostima proračuna.

U Proračunu Istarske županije za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu osigurana su proračunska sredstva za ovu namjenu za tekuću proračunsku godinu u visini od 6.636,14 EUR-a.

Temeljem svega navedenog, predlaže se donošenje Odluke o nagrađivanju državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola, kojom se uređuju nagrade, te uvjeti, postupak i način njihove dodjele.