SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

o Nacrtu Pravilnika o kriterijima za financiranje i
postupku donošenja programa javnih potreba u školskom sportu
Istarske županije

  1. Otvara se postupak savjetovanja s javnošću o Nacrtu Pravilnika o o kriterijima za financiranje i postupku donošenja programa javnih potreba u školskom sportu Istarske županije.
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 16. listopada do 14. studenog 2023. Ova obavijest objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr
  3. Pozivaju se jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije, udruge, odnosno cjelokupna javnost da u postupku savjetovanja o Nacrtu Pravilnika o kriterijima za financiranje i postupku donošenja programa javnih potreba u školskom sportu Istarske županije dostave prijedloge i primjedbe.
  4. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na e- mail: obrazovanje@istra-istria.hr
  5. Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu će u skladu s dostavljenim primjedbama i sugestijama sa savjetovanja napraviti analizu, pripremiti i dostaviti izvještaj o provedenoj raspravi, objaviti ga do 20. studenog 2023. na mrežnim stranicama Istarske županije.
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu.
  7. Tekst Nacrta Pravilnika o kriterijima za financiranje i postupku donošenja programa javnih potreba u školskom sportu Istarske županije nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave

Privici:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Pravilnika o kriterijima za financiranje i postupku donošenja programa javnih potreba u školskom sportu Istarske županije.

Zakonom o sportu („Narodne novine“ broj 141/22) u članku 75. stavak 7. propisano je da jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave općim aktom na prijedlog sportske zajednice te školskog i akademskog sportskog saveza, u dijelu programa koji provode i ako su osnovani u toj jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave, detaljnije propisuju kriterije financiranja javnih potreba u sportu, mjerila za osiguravanje sredstava, metodologiju i rokove za izradu i dostavu prijedloga programa javnih potreba, načinu izvršavanja programa javnih potreba, način i rokove izvještavanja o provedbi programa javnih potreba te metodologiju izrade financijskih planova korisnika javnih potreba u sportu. Svrha savjetovanja je prikupljanje informacija o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti kako bi se podigla razina razumijevanja i prihvaćanja novih općih akata, drugih dokumenata ali i radi uočavanja slabosti i negativnih učinaka predloženog. Predstavnicima zainteresirane javnosti savjetovanje predstavlja priliku da svojim znanjem, iskustvom i stručnošću utječu na predloženi opći akt u ime skupina i interesa koje zastupaju. Školski športski savez Istarske županije kao jedan od korisnika navedenih u članku 75. stavak 7. Zakona o sportu izvršio je svoju zakonsku obvezu te je dostavio Istarskoj županiji, Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu prijedlog općeg akta. Nadležni upravni odjel izradio je Nacrt općeg akta koji je upućen u postupak savjetovanja te se poziva javnost da dostavi svoje prijedloge i mišljenja.