Temeljem čl.11. Zakona o pravu na pristup informacijama (25/13, 85/15 i 69/22) i čl. 39. st. 8. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (NN 83/23), Istarska županija otvara i objavljuje dana 25. listopada 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
O PRIJEDLOGU  
Plana upravljanja pomorskim dobrom za Istarsku županiju za razdoblje 2024. – 2028.

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Plana upravljanja pomorskim dobrom za Istarsku županiju za razdoblje 2024. – 2028.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Prijedlog Plana dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 25. listopada do 24. studenog 2023. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave. 
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 24. studenog 2023. godine na e-mail: promet@istra-istria.hr
  5. Ova objava bit će istaknuta na internetskom službenom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr 
  6. Po završetku savjetovanja će svi pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja sa razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka savjetovanja.
  7. Tekst Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom za Istarsku županiju za razdoblje 2024. – 2028. godinu dostupan je na sljedećoj poveznici.
  8. Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom za Istarsku županiju za razdoblje 2024. – 2028. godinu izradili su službenici Upravnog odjela za održivi razvoj.

Privitak:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana:

Odredbom čl. 39. st. 8.  Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ("Narodne novine" br. 83/23) propisano je sljedeće:
„Izvršno tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave dužno je najkasnije do 1. rujna izraditi Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom za iduće razdoblje od pet godina, koji sadrži planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioritete njihove realizacije, izvore sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja i gradnje na pomorskom dobru, plan davanja koncesija i posebne upotrebe, plan nadzora koncesionara i ovlaštenika posebne upotrebe te provesti javno savjetovanje u skladu s propisom kojim se uređuje pravo na pristup informacijama u trajanju od najmanje 30 dana.“

Slijedom iznesene zakonske odredbe potrebno je donijeti plan upravljanja pomorskim dobrom radi ispunjenja zakonske obveze i kvalitetnog planiranja upravljanja pomorskim dobrom, izrade prijedloga granica pomorskog dobra, provedbe granica pomorskog dobra, davanja koncesija, te ostalih zakonskih obveza.