Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN br. 25/13, 85/15, 69/22), Istarska županija otvara i objavljuje dana 18. listopada 2023. godine

SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU
o prijedlogu
Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim
zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe Istarske županije

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu  Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe Istarske županije.
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 18. listopada 2023. godine do 17. studenog 2023. godine. Ova obavijest objavit će se na internetskom službenom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr.
  3. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na prijedlog  Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe Istarske županije dostave prijedloge i primjedbe
  4. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje, s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na e-mail: zdr.soc.skrb@istra-istria.hr 
  5. Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije će u skladu s dostavljenim primjedbama i sugestijama sa savjetovanja napraviti analizu, pripremiti i dostaviti Izvještaj o provedenoj raspravi, objaviti ga do 24. studenog 2023. godine na web portalu Istarske županije, te dostaviti prijedlog akta Skupštini Istarske županije na usvajanje.
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu.

Privici:


Obrazloženje:

Sukladno članku 11. stavku 1. alineji 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine br. 100/18, 125/19, 133/20, 147/20, 136/21, 119/22, 156/22, 33/23) jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb ostvaruje svoja prava, obveze, zadaće i ciljeve na području zdravstvene zaštite tako da, između ostalog, osigurava popunjavanje mreže javne zdravstvene službe u suradnji s jedinicama lokalne samouprave na svom području.

Stavkom 6. istog članka propisano je kako jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb i jedinica lokalne samouprave mogu osigurati sredstva u svrhu poticanja zdravstvenih radnika za rad na svom području radi popunjavanja mreže javne zdravstvene službe.

Sukladno članku 289. stavku 1. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, br. 18/22, 46/22, 119/22, 71/23) jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb dužni su osigurati sredstva za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi sukladno ovom Zakonu i zakonima kojima se uređuje financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu sa socijalnim planom i mrežom socijalnih usluga na svojem području.

Stavkom 5. istog članka propisano je kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb osiguravaju sredstva za rad ustanova socijalne skrbi čiji su osnivač.

Odredbama članka 43. i 84. Statuta Istarske županije (Službene novine Istarske županije br. 10/09, 4/13, 16/16, 1/17, 2/17, 2/18, 10/20, 6/21 i 20/22-pročišćeni tekst), propisana je nadležnost Skupštine Istarske županije za donošenje ovog akta.

Cilj predloženog Programa mjera je zadržati, pronaći i privući kvalitetan ljudski resurs u javnom zdravstvenom i socijalnom sustavu Istarske županije. Stoga se predlaže definirati mjere kojima će se to postići, nositelje i su-nositelje provedbe mjera, korisnike i izvore financiranja. Za provedbu mjera, odgovorni nositelji i su-nositelji izradit će potrebne provedbene akte odnosno pripremiti i sklapati potrebne sporazume i/ili ugovore, koji će se ovisno o njihovim nadležnostima, također predlagati Skupštini ili Županu Istarske županije za donošenje.