Gourmet turizam Istre

Predstavlja razvojni turistički projekt, koji je u svom razvojnom procesu najpotpuniji i najatraktivniji turistički proizvod. Takvu konstataciju nam potvrđuju višegodišnja istraživanja (statistički podaci), koji govore da je gastro vodič Istre najtraženija publikacija naših gostiju od 1996. godine pa sve do danas. Brojne reportaže o gastronomiji Istre utjecale su na razvoj vikend turizma i to prije svega u periodu pred i posezone. 

Gastro vodič ima važnu ulogu u strateškom razvoju nove koncepcije turizma. Svojim multiplikativnim učincima projekt je izvrsno nadovezao  i prispojio ostale (kompatibilne) razvojne projekte poput vinskog i bike turizma, turizma u ruralnoj (središnjoj) Istri, turizma maslinova ulja i dr. u integralni turistički proizvod). Temeljem izrađenog  pravilnka definirali smo: 

ugostiteljski objekt: mora poslovati tijekom cijele godine. Restorani se ocjenjuju tako da anonimna inspekcija obilazi ugostiteljske  objekte te ocjenjuje ambijent, vino i gostoljubivost ocjenama u rasponu od 1 - 20, te hranu u rasponu od 1 - 40. Kriteriji ocjenjivanja jesu sljedeći: 

  • Hrana: izbor i kvalitet namirnica, način serviranja te sljubljivanja hrane, maštovitost menua; ukupni dojam
  • Vino: izbor vina (vinska karta), način serviranja te čuvanja vina,  prilagođenost vinske karte s menuem, sljubljivanje vina; ukupnji dojam
  • Gostoljubivost: kultura ophođenja s gostima, stručnost, profesionalnost; ukupni dojam
  • Ambijent: izgled, opremljenost i uređenost; ukupni dojam 

Tipične istarske konobe ocjenjujemo po istim kriterijima kao i restorane uz razliku da su ocjene opisne (u rasponu: loše, dobro, odlično, s tim da hrana još može biti izvrsna ili vrhunska), te smo vodili računa o tome da imaju osnovne elemente istarske arhitekture, jelovnik prilagođen istarskim tradicionalnim jelima kao i tradicionalan način spravljanja istarskih namirnica (ognjišće).

Koje su nam osnovne smjernice odnosno ciljevi

  • promocija Istre kao prepoznatljive i kvalitetne gastro destinacije
  • promocija i turistička valorizacija tipičnih i  autohtonih gastro  proizvoda
  • uključenje što većeg broja kvalitetnih  ugostitelja u projekt - čime potićemo kompetitivnost posebno među objektima koji su uključeni u projekt i među onima koji žele pristupiti
  • produžnje i obogaćenje turističke sezone; Istra - vikend gastro turistička destinacija
  • praćenje svjetskih trendovova u turizmu i gastronomiji te priključnje međunarodnim projektima
  • animacija  kvalitetnih gastro novinara s napisanim  reportažama o Istri
  • očuvanje tradicijskog nasljeđa, revalorizacija izvornih istarskih recepta
  • preusmjeravanje turističkih tokova u središnji dio Istre
  • potaknut je  razvoj kulture dobrog stola i kuhinje
  • zdrava prehrana; mediteranska dijeta 

ZA INFORMACIJE:

Turistička zajednica Istarske županije
Tel: 052/452-797
Fax: 052/452-796
e-mail: info@istra.hr

Kontakt i prodajni centar IRTE
Informacije i rezervacije

Tel: 052/880-088
Fax: 052/858-400
e-mail: info@istra.com