Turizam maslinova ulja - Ceste maslinova ulja Istre

Ceste maslinova ulja možemo smatrati kao jedan potencijalno izuzetno atraktivan turistički proizvod. Obzirom na pozitivna iskustva na polju vinskih cesta idr. razvojnih projekata, uvjereni smo da će i Ceste maslinova ulja Istre polučiti konkretne i mjerljive rezultate. 

Kada govorimo o Cesti maslinova ulja onda prvenstveno podrazumijevamo jedno zaokruženo maslinarsko područje koje u sklopu Ceste maslinova ulja ima maslinarske itinerere odnosno punktove. Osnovni zadatak svakog maslinarskog itinerera jest promocija maslina, maslinova ulja i proizvoda od maslina te njegova turistička prezentacija koja se sastoji u revalorizaciji, razvoju i njezi maslinarstva u Istri.  

Cijeli projekt sastoji se u izboru ponajboljih  maslinara diljem Istre. Osnovni  kriterij  pri izboru najboljih maslinara temelji se na izrađenom Pravilniku o Cestama maslinova ulja Istre. Za pristupanje u projekt potrebno je zadovoljiti slijedeće kriterije: 

Podrum - prema uputama iz Pravilnika o Cestama maslinova ulja Istre
Maslinovo ulje - cjelovita organoleptička analiza
Maslinar - upisnik u registar proizvođača maslinova ulja

Koje su nam osnovne smjernice odnosno ciljevi (Proizvodnja)

  1. proizvodnja kvalitetnog maslinovog ulja (podizanje kvalitete proizvodnje maslinova ulja, komercijalni proboj i njegovo pozicioniranje na tržištu, kontinuirani rast izražen kvalitativno i kvantitativno, što bolji image među opinion leadersima)
  2. proizvodnja maslinova ulja s razlikovnim i prepoznatljivim osobinama (teritorij proizvodnje, proizvodni sustav- sortiment, pedološke osobine zemljišta, prigodna ambalaža, organoleptička svojstva i plasman)
  3. proizvodnja poznatih (prepoznatljivih) maslinovih ulja (konzistentnost proizvodnje i butiljiranja, primjerena tržišna pozicija u kvalitativnom i kvantitativnom smislu i u regijama nematičnog teritorija, uvaženost medijska i tiskovna, cijenjenost među opinion leadersima - stručnjaci, preprodavači-uvoznici, ugostitelji)
  4. proizvodnja maslinova ulja na bazi jedne sorte (monokultivar) time ćemo unaprijediti autohtone istarske sorte; dati im autentičnost i izvornost izražene putem posebnih flavora i ostalih organoleptičkih svojstava, time ćemo i međunarodne sorte oplemeniti istarskim štihom, zahvaljujući posebnoj mikroklimi te ugraditi drukčija svojstva u odnosu na istu sortu proizvedenu u Ita ili Fra) omogućiti veću kontrolu u preradi maslina i kvaliteti finalnog proizvoda
  5. modernizacija/pojava izuzetno kvalitetnih mini uljara promocija kvalitetnih mini uljara po izuzetno povoljnim cijenama može uvelike izmijeniti postojeću formulu (produktivnost- učinkovitost-isplativost investicije), te na taj način pojačati interes maslinara da se i profesionalnije počnu baviti maslinarstvom

Koje su nam osnovne smjernice odnosno ciljevi (Promocija)

  • isticanje osnovnih i vjerodostojnih podataka na etiketi kao mjerilo vrijednosti i kvalitete (naziv proizvođača, kemijska analiza od ovlaštenih institucija, datum berbe i punjenja, broj stabala i njihov prosjek godina, koliko je ulja proizvedeno + broj butelja, način prerade)
  • snažna promocija kvalitetnih istarskih maslinovih ulja u najboljim istarskim restoranima (kreiranje menua na bazi maslinova ulja, kreiranje mini karte maslinovih ulja, kreiranje kulture serviranja i sljubljivanja maslinova ulja s autohtonim istarskim gastro proizvodima)
  • kreirati profesionalne degustatore maslinova ulja putem talijanskih institucija (stvaranje potrebne kritične mase poznavalaca kvalitete- Sommeliersi za maslinova ulja)
  • promocija putem brošura, interneta, specijaliziranih sajmova, gastro novinara i stručnjaka iz sektora
  • uravnotežiti "value for money" (vrijednost za novac) (butelja maslinova ulja trebala bi koštati primjereno kvaliteti koje to maslinovo ulje ima, a temeljem kemijske analize i predočenih analitičkih vrijednosti na etiketi)
  • očuvanost i sljubljenost krajolika s maslinarstvom (autohtona gastronomija u simbiozi s izvornim i kvalitetnim istarskim maslinovim uljem, kulturološka i prirodna privlačnost teritorija)
  • urednost i čistoća maslinarskih itinerera

Što dobivamo Cestama maslinova ulja?

  • pridonosi  potpunijoj angažiranosti čovjeka s ruralnim prostorom uz očuvanje i obnovu izvornog ambijenta, tradicijskih nasljeđa u skaldu s održivim razvojem turizma
  • ujedinjuje prirodne, kulturološke, sociološke, demografske i proizvodne osobine pojedinog kraja u skladnu cjelinu
  • revitalizacija sela i povratak kvalitetnijeg života u ruralni prostor
  • omogućuje proizvodnu diverzifikaciju, ekonomski razvoj, stvara nove vrijednosti, nova zapošljavanja
  • omogućuje svakom maslinaru prodaju maslina i maslinovog ulja; financijsko blagostanje i zaradu nakon dugogodišnjeg marljivog rada
  • promocija izvornog istarskog proizvoda koji ima izrazita kurativna svojstva kao i pozitivna svojstva za održavanje optimalnog zdravstvenog stanja, tzv. mediteranska dijeta
  • razvojem turizma maslinova ulja ostvarujemo osnovne pretpostavke prispajanja središnjeg dijela Istre s njenim priobaljem
  • time uvelike preusmjeravamo turističke tokove u unutrašnjost te istodobno rasterećujemo priobalje velikim brojem posjetitelja
  • obogaćujemo turistički proizvod
  • ostvaruju se preduvjeti za produženje turističke sezone tj. da sezona dobije jasne obrise u predsezoni i posezoni
  • omogućuje vrlo brzo stvaranje vjernog i stalnog gosta na osnovi tek nekoliko degustacija; svi znamo da mnogi krenu na degustacije bez određenog predznanja i zato jer im je to bilo u aranžmanu
  • uvelike podiže turistički image pojedine regije, itd. 

Brošura: Upoznajmo ekstra djevičansko maslinovo ulje (PDF 1Mb) 

ZA INFORMACIJE:

Turistička zajednica Istarske županije
Tel: 052/452-797
Fax: 052/452-796
e-mail: info@istra.hr

Kontakt i prodajni centar IRTE
Informacije i rezervacije

Tel: 052/880-088
Fax: 052/858-400
e-mail: info@istra.com