Turizam tartufa

Projekt Izvorni tartuf/Tartufo vero je projekt kojim želimo dodatno osnažiti projekt Dani tartufa u Istri te na stručnoj osnovi omogućiti kvalitetno upoznavanje različitih vrsta tartufa, kako bijelih tako i crnih, a s osnovnom namjerom da ugostitelji steknu potrebno znanje za kvalitetnu prezenticiju te gastro delicije, ali i pojasniti i/ili dočarati cijelu priču o tartufima. 

Jedan od operativnih zadataka u stjecanju stručnog i kvalitetnog znanja o tartufima je i organizacija specijaliziranog tačaja za profesionalnog degustatora/sommeliera za tartufe, čime značajno pridonosimo da se znanja o bijelim i crnim tartufima dodatno potkrijepe i ojačaju na stručnoj odnosno znanstvenoj osnovi.

Radi se o projektu koji ima za cilj diverzificirati ugostiteljske objekte po načelu poštivanja kvalitete autohtonih gastro proizvoda. Istovremeno želimo ponuditi istinskim ljubiteljima tartufa kvalitetan itinerer, jer se uz pozitivan trend Istre kao prepoznatljive tartufarske destinacije kreirao prilično značajan broj ugostiteljskih objekata, kojima nije primaran cilj kvaliteta, već brza zarada uz minimalne napore u pružanju kvalitetne ponude tartufa.    

Certifikacijom, odnosno oznakom kvalitete vršimo kvalitativnu selekciju ugostiteljskih objekata koji će dostojno prezentirati tartufe te time stječu naziv Ambasada tartufa.

Kriteriji za pristupanje projektu:

  1. Ugostiteljski objekt radi cijelu godinu (ne sezonski, ne vikendom)
  2. Ugostiteljski objekt nalazi se u zoni rasta tartufa ili na rubnom području gdje je već godinama formiran image o kvalitetnoj ponudi tartufa
  3. Nudi se svježi bijeli i crni tartuf (ne zaleđen, ne tartufate, ne ulja s okusom tartufa i ne maslac s okusom tartufa)
  4. Prezentacija tartufa za stolom; mogućnost da si gosti sami ribaju, da im konobar riba ili klasična varijanta, nariban svježi tartuf u kuhinji
  5. Nabava primjerenih posuda za prezentaciju tartufa, ribeža i vaga
  6. Kreirati mini menu' degustazione na bazi tartufa/sezonski menu'
  7. Pažljivo  odabrati vina i sljubljivati s predloženim jelima na meniju,  poželjno servirati vina i na čaše
  8. Prigodan kutak sa slikama, fotografijama, dokumentacijom o tartufu
  9. Poptis diplome Pravi tartuf/Tartufo vero koju će svaki ugostiteljski objekt vidno istaknuti radi isticanja kvalitete i radi pridržavanja gore navedenih riterija, zaštita principa kvalitete

Koje su nam osnovne smjernice odnosno ciljevi:

  • kreirati prepoznatljivu grupu; klub kvalitetnih restorana i konoba, koji će temeljem razrađenih kriterija ponuditi izuzetan kvalitet i time  umanjiti negativan image da se u Istri umjesto svježih tartufa često serviraju oni dorađeni raznim umjetnim preparatima
  • kreirati image Istre kao kvalitetne  tartufarske destinacije, koja će biti prepoznatljiva i po bijelom ali i po crnom tartufu te na taj način
  • omogućiti desetomjesčnu sezonu tartufa
  • omogućiti da se što je moguće više tartufi prezentiraju i serviraju u Istri, da se smanji nekontrolirani izvoz, te da se količine koje se izvoze prodaju pod zaštitnim znakom istarski tartuf 
  • upotpunjavanje postojećeg projekta gastro turizma uz promociju i turističku valorizaciju jedinstvenog i rijetkog gastro proizvoda/tartuf
  • promocija vikend turizma te opće produžene i obogaćenje turističke sezone
  • animacija kvalitetnih gastro novinara s napisanim reportažama o istarskim   tartufima
  • sve veća osviještenost istarskih ugostitelja o važnosti tog jedinstvenog   gastro proizvoda te potreba da se znanje o njemu   još dodatno pojača
  • animacija kvalitetnijih gostiju 

ZA INFORMACIJE:

Turistička zajednica Istarske županije
Tel: 052/452-797
Fax: 052/452-796
e-mail: info@istra.hr

Kontakt i prodajni centar IRTE
Informacije i rezervacije

Tel: 052/880-088
Fax: 052/858-400
e-mail: info@istra.com