Parenzana - Put zdravlja i prijateljstva

O Parenzani u povijesti

16. veljače 1894.g. usvojen je prijedlog provincijskog Sabora Istre za izgradnju uskotračne željeznice na liniji Trst - Buje - Poreč. Parenzana je bila osnovna gospodarska poveznica Istre sa svijetom te je vrlo brzo postala dobri duh sjeverno-istarskog kraja. Omogućila je razvoj tada najsiromašnijih dijelova Istre, odsječenih od svijeta. Prevozila je poljoprivredne proizvode sjeverozapadne Istre - vino, voće, povrće, žito. Teret je od Poreča do Trsta putovao sedam sati, a putnici nešto "brže" oko šest sati. Od 1902. do 1935. godine vlak je prometovao, a 31. kolovoza 1935. g. je zadnji puta odvozio dionicu, te se zauvijek parkirao na poznatom mrtvom peronu u Trstu.  

Početak revitalizacije trase

Točno na šezdesetogodišnjicu od zadnje vožnje pokrenuta je inicijativa oživljavanja Parenzane u okviru Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Osnovna zamisao bila je da se većina trase koju je progutala vegetacija pročisti i prikaže u svom punom svijetlu  kao nijemi svjedok početka stoljeća; izuzetno burnog perioda.

I doista krenulo se 1996. godine s prvom dionicom od Vižinade prema  Motovunu te se je ubrzo prokrčio dio od 11 km zahvaljujući dvjema općinama koje su odmah prepoznale važnost takvog poduhvata. Već naredne godine pokrenut je međunarodni biciklistički maraton Istria MTB tartufi tour - Parenzana. Nakon toga poduzimale su se određene aktivnosti na čišćenju, no nisu predstavljale sustavni dio održavanja. 2000 godine iz Ministarstva europskih integracija odobrena nam je izrada Krajobrazne studije valorizacije uskotračne pruge Parenzane, te je izrađena detaljna razrada mogućih aktivnosti oko same trase i koja i danas služi kao skup kvalitetnih smjernica za buduće oplemenjivanje i operativno funkcioniranje same trase.

Najvažniji korak je ipak učinjen tijekom 2005. godine kada je u Odjelu za međuregionalnu suradnju Istarske županije, te slovenskim parterima gradom Koprom, Izolom i Piranom pokrenuta inicijativa kandidiranja samog projekta prema Europskoj komisiji za dobivanje potrebnih sredstava za čišćenje i uređenje same trase. Tako je cijeli projekt dobio svoju fizionomiju i prepoznatljivost u sklopu INTERREG III A, program za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska u okviru prekogranične suradnje pod službenim nazivom Parenzana -put zdravlja i prijateljstva. 

 

ZA INFORMACIJE:
Istarska županija - Upravni odjel za turizam
Tel.:
052 / 351 603
Fax: 052 / 351 684
e-mail: turizam@istra-istria.hr