U Puli otvorena izložba „Ningyo: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“

U Puli otvorena izložba „Ningyo: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“

U organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Japanske fondacije i Arheološkog muzeja Istre, danas je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca  otvorena izložba „NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ uz prisustvo veleposlanice Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Misako Kaji.

Veleposlanica Kaji izrazila je zahvalnost Istarskoj županiji, Gradu Puli i Arheološkom muzeju Istre što su omogućili postavljanje i otvorenje izložbe, usprkos pandemiji COVID-19.

"Postava ove izložbe stigla je u Hrvatsku izravno iz Japana. Prvi put je izložba predstavljena u Vukovaru. Sada smo u Puli, a nakon toga izložbu ćemo predstaviti u Kazahstanu. Veselili smo se Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje su se u Japanu trebale održati ove godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođene za 2021. godinu. Donijeli smo dvije lutke, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a koje će ostati kao podsjetnik na ovu izložbu. To su Miraitowa i Someity“, rekla je veleposlanica Kaji.

O samom postavu izložbe govorila je Đeni Gobić Bravar koja je istaknula specifičnost tehnike izrade lutaka i njihovo značenje.

„Ova izložba kroz širok raspon od gotovo 70 lutaka, od onih tradicionalnih iz 16. stoljeća do onih suvremenih s kojima se japanska djeca igraju danas, prikazuje tipologije, razvoj i simboličnu važnost lutaka u japanskoj kulturi kroz određena vremenska razdoblja, geografska područja i kulturne običaje. Izložba je izvanredna prilika za upoznavanje japanske tradicije u izradi lutaka, ali i ove daleke zemlje“, rekla je koordinatorica izložbe Gobić Bravar.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo istaknuo je odličnu suradnju prilikom realizacije izložbe. Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom The Japan Foundation, uz stručni nadzor Hayashia Naoteru (Japanese doll culture research institute) i Mite Kakuyuki (Tokyo National Museum).

„U nastojanju da i gostujuće izložbe budu pristupačne svima, Arheološki muzej Istre osigurao je mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine. Posebno sam zahvalan što je od strane svih suradnika omogućeno da se nekoliko lutaka iz postava opipa kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle doživjeti izložbu“, rekao je Komšo.

„Iznimno mi je drago što ovom izložbom na zaista jedinstven način imamo mogućnost našim sugrađanima približiti dio bogate japanske kulture te ih dodatno upoznati s tradicijom izrade lutaka, koja u Japanu seže još od 16. stoljeća. Uvjerena sam da će naši sugrađani u Svetim srcima uživati u vedrim izrazima lica i raznolikosti izloženih lutaka iz prijateljskog nam Japana“, poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Izložbu je otvorio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin. Uz pozdrav nazočnima, župan se zahvalio veleposlanici Kaji na posjeti i organiziranoj izložbi.

„Ovo je dokaz, da usprkos pandemiji, kultura  i dalje uspješno spaja ljude. Veselimo se nastavku naše suradnje s Japanom te ovu izložbu proglašavam otvorenom i želim da svi uživaju u umjetnosti i ovim predivnim lutkama", rekao je župan Radin.

Izložba će biti otvorena za javnost od 8. listopada 2020. godine od 14,00 sati te od 9. do 31. listopada 2020. godine, svakog dana od 11,00 do 18,00 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u Puli.

Galerija fotografija