Istra domaćin svjetki poznate utrke Plava Laguna Ironman 70.3

Istra domaćin svjetki poznate utrke Plava Laguna Ironman 70.3

Sve je bliži prvo porečko izdanje prestižne triatlonske utrke Plava Laguna Ironman 70.3, koja je najavljena na današnjoj konferenciji za medije u Hotelu Parentium, u Poreču. Utrka će se održati u nedjelju, 16. listopada, dok su za dan ranije, u subotu, predviđene Ironkids utrke. Sam Ironman 70.3 počinje u 8 sati dionicom plivanja (1.9 km), a start je ispred Hotela Parentium Plava Laguna. Tranzitna zona nalazi se ispred Hotela Molindrio Plava Laguna, od kuda kreće biciklistička trasa od 90 km do Višnjana, po djelomično zatvorenoj dionici Istarskog ipsilona, što će omogućiti najveću sigurnost za natjecatelje, kao i personal best rezultate. Cilj biciklističke trase je ispred hotela Molindrio, od kuda natjecatelji kreću na posljednju, trkačku dionicu od 21 km, do Saladinke i natrag. 

Konferenciji je prisustvovao i župan Boris Miletić, koji je tom prilikom naglasio: “Istra je nesumnjivo svjetski turistički brend, što smo potvrdili i ove godine ostvarivši odlične turističke rezultate. Govoreći o budućnosti turizma, držim da nam prioritet mora biti kvaliteta jer smo kvantitetu dostigli. Pored toga, želimo razvijati cjelogodišnji turizam, a sjajne mogućnosti nam za to pruža upravo sport. Kroz godine naša se regija pozicionirala kao sjajan domaćin vrhunskih sportskih događaja i natjecanja, među kojima je svakako i globalno popularna trka Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, a organizatorima čestitam na trudu i angažmanu”.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević složio se kako je Istra atraktivna destinacija, posebice za razvoj sportskog turizma: “Istra je idealno mjesto za sport i zato je važno ulagati u sportski turizam jer nam isti donosi ne samo rast u pogledu broja noćenja izvan glavne sezone, već i međunarodnu prisutnost i vidljivost“.

“Plava Laguna osigurala je najbolju infrastrukturu, posebice u Zelena Resortu, u našim objektima u kojima su sportaši odsjeli, trudimo se zaista pružiti najbolje uvjete kako bi se sportaši mogli fokusirati na svoj rezultat i izazove koje pred njih predstavlja trka”, poručio je direktor utrke Goran Vrus.

Organizatori su posebno naglasili da sigurnost i dobra atmofera čine ključ uspjeha utrke pa su pozvali građane Poreštine te ostale da izađu na ulice i bodre natjecatelje uz trasu. “Efekti dovođenja Ironman brenda i organizacija takvog eventa u našoj destinaciji su višestruki. Kao prvo, kreirali smo motiv dolaska u razdoblju posezone, a moramo biti svjesni činjenice da su to noćenja koja se najteže postižu i u koja je potrebno najviše uložiti”, smatra predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas.

Na utrku je do sada prijavljeno više od tisuću triatlonaca, većinom su to sportaši iz Italije, Austrije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske, a ima i više od 50 natjecatelja prijavljenih iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

Nakon suradnje s Ironman grupom koja je započela u 2019. godini te dva Plava Laguna 5150 Triatlona Poreč iz serije Ironman natjecanja, Plava Laguna u Poreču organizira 70.3 triatlon, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u ovom sportu. Ovo natjecanje najbolji sportaši završavaju već unutar 4 sata, dok je vremensko ograničenje utrke 8 sati i 30 minuta. Milijun natjecatelja godišnje završe utrku pod brendom Ironman, web stranica Ironman.com ima godišnje preko 30 milijardi posjeta.

Osim domaćina, i iz samog Ironmana su poručili kako se raduju utrci: ”U pripremi ovog eventa Plava Laguna i njihov tim dobili su najbolje moguće ocjene. Poreč, Istra i Hrvatska sjajna su destinacija za triatlonce, osim atraktivne destinacije, uvijek se osjećamo jako dobro došlima”, poručio je Niko Aeschimann.  
 

Galerija fotografija