Upriličen prijem za Eco Domus iznajmljivače

Upriličen prijem za Eco Domus iznajmljivače

Prije mjesec dana, projekt Istarske županije Eco Domus osvojio je 3. mjesto na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin, na dodjeli prestižnih nagrada Green Destination Story Awards. Tim je povodom, župan Boris Miletić danas upriličio prijem za iznajmljivače čiji objekti nose markicu Eco Domus. 

„Želio sam upriličiti ovaj prijem kako bi vam i osobno čestitao, ali i zahvalio jer vama idu zasluge što je Istarska županija osvojila ovu prestižnu nagradu, a čestitke idu i našem Upravnom odjelu za turizam na pokretanju programa Eco Domus. Biti i samo nominiran je velika stvar, potom uči u finalnih pet i na koncu osvojiti 3. mjesto je uistinu veliki uspjeh. Smjer kojem je Istarska županija krenula, a to je održivi turizam, sve se više prepoznaje te je i na sajmu u Berlinu bio glavna tema razgovora. Gledajući i novu Strategiju razvoja hrvatskog turizma, priča o održivosti je ključna, a podrazumijeva prije svega zadovoljno domicilno stanovništvo, a potom i goste koji ovdje borave“, naglasio je župan Miletić poručivši prisutnim iznajmljivačima da su svijetli primjer.

„U pojedinim dijelovima Istre ide se u smjeru prekomjernog turizma što nije dobro ni za naše ljude, a neće biti privlačno ni samim posjetiteljima. Odgovornost je svih dionika, od države, županije, pa do  svakog grada i općine da na taj način i razmišljaju. U Istri danas, prema podacima, imamo registrirano negdje oko 468 tisuća ležajeva u svim oblicima smještajnih kapaciteta, a najveći rast u zadnji 5-6 godina ima tzv. nekomercijalni oblik smještaja. Uz stanovništvo koje na ovome području živi, moramo se pitati do kuda možemo ići i koliko gostiju možemo primiti, da li sadašnjih 700 tisuća ili 750? Mislim da milijun nećemo moći primiti u samoj sezoni. Zato već duži niz godina, taj sezonalni karakter pokušavamo čim više ublažiti te razvijati cjelogodišnji turizam. Ukoliko želimo da Istra i dalje bude šampion hrvatskog turizma, onda moramo itekako voditi računa o održivosti i prestati brojati brojke ostvarenih dolazaka i noćenja“, poručio je župan Miletić, osvrnuvši se i na negativne strane turizma, poput nedostatka radne snage ili lanjske mjere redukcije upotrebe pitke vode. 

Resorna pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković osvrnula se na sam proces prijave na nagradu Green Destination Story Awards, kazavši da je trajao godinu dana i bio je poprilično zahtjevan jer je trebalo zadovoljiti 15 ozbiljnih kriterija održivosti: „Trebali smo argumentima pokazati da doista idemo tim putem, ne samo kao Eco Domus program, već i kao Istarska županija“. 

Pročelnica je spomenula i program Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre, višejezičnu brošuru, u koju su osim Eco Domus smještaja, uvršteni i hoteli koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampovi s oznakama EU Ecolabel i Ecocamping; certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti. Zatim su izdvojena zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuri su uvršteni i eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.

Novina je da se od ove godine u brošuru označuju objekti i sadržaji pristupačni za osobe s invaliditetom, čime Istarska županija želi poticati razvoj pristupačnog turizma i prilagođavanje postojeće turističke ponude inkluzivnom turizmu.

Uslijedio je konstruktivan razgovor tijekom kojeg su i sami iznajmljivači podijelili svoja iskustva dobivanja oznake Eco Domus, kao i viđenja kako dalje razvijati program. Također, bilo je govora i o zakonskim odredbama koje se odnose na turizam, poput kategorizacije privatnog smještaja, ali i o očuvanju autentičnosti i tradicije. 

Podsjetimo, program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama, te ih sada na području cijele Istre imamo 54 objekta koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.

Spomenimo i da je uključivanje novih objekata u program Eco Domus i dalje moguć, a Javni poziv dostupan je OVDJE.

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Više informacija pronađite OVDJE.
 

Galerija fotografija