Povodom 30. obljetnice osnivanja Istarske županije održana panel rasprava o Istarskoj poljoprivredi

Povodom 30. obljetnice osnivanja Istarske županije održana panel rasprava o Istarskoj poljoprivredi

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija organizira niz panel rasprava, a prva „Značaj poljoprivrede za razvoj Istarske županije“, održana je jučer u Vodnjanu. Prisutnima su se uvodno obratili županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan; gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske Mario Bratulić, dok su na dva panela koji su uslijedili sudjelovali  renomirani stručnjaci iz poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih institucija.

Pročelnik Pinzan pozdravio je skup te se zahvalio svima na dolasku: „Svima nam je poznato koliko je poljoprivreda doprinijela razvoju naše županije, naše Istre koja je danas, nakon turizma, sigurno najprepoznatljivija upravo po razvijenoj poljoprivredi i eno-gastronomskoj ponudi. Donošenjem Strategije razvoja poljoprivrede Istarske županije, prije 30 godina, posebice osnivanjem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istarske županije te sustavnim ulaganjima i kontinuiranim provođenjem Strategije u ovih 30 godina stvoreni su uvjeti za uspješan razvoj te postizanje značajnih rezultata zbog kojih se danas po razvoju poljoprivrede toliko izdvajamo od prosjeka. Vrhunski poljoprivredni proizvodi, poput maslinova ulja, vina, istarskog pršuta i ostali autohtoni proizvodi danas su brend koji promoviraju našu Istru i sve naše poljoprivrednike, ali i tradiciju, kulturu te način života u Istri.“

Gradonačelnik Pastrovicchio uputio je zahvalu Istarskoj županiji što je izabrala Grad Vodnjan za mjesto održavanja panel rasprave koja je, kako je naglasio, posebna prilika da se prisjetimo putovanja kroz koje smo zajedno prošli posljednja tri desetljeća, ali i da zajedno pogledamo u budućnost kako bismo bolje razumjeli ulogu poljoprivrede u oblikovanju našeg identiteta i prosperiteta.

„Ne smijemo zaboraviti kako je poljoprivreda ne samo gospodarska grana, već i temelj našeg društva. Ona spaja generacije, čuva tradiciju i čini nas ponosnima na naše korijene. Stoga je ova obljetnica prilika i da se zahvalimo svim našim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima koji su svojim radom i predanošću omogućili rast i razvoj Istarske županije.“, poručio je gradonačelnik Pastrovicchio.

Na prvoj panel raspravi na kojoj su sudjelovale institucije, pročelnik Pinzan je ustvrdio kako su OPG-ovi pokretačka snaga razvoja poljoprivrede Istre te kako je Istarska županija u ovih 30 godina stalnim praćenjem potreba i rezultata naših poljoprivrednika te prilagođavanjem na stalne promjene i izazove, uspjela pomoći poljoprivrednicima i usmjeriti istarsku poljoprivredu prema izvrsnosti, na čemu i dalje ustraje. Uz pročelnika Pinzana, u raspravi su sudjelovali i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, koji je govorio o značaju korištenja bespovratnih sredstava Republike Hrvatske i Europske unije u razvoju poljoprivrednih gospodarstava u Istri, a svoje viđenje o poljoprivredi Istre iznesli su i ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Dean Ban, Miran Gortan iz Ministarstva poljoprivrede, stručna voditeljica Udruge poljoprivrednika Agroturist Vodnjan - Dignano Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio te prof. Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji se osvrnuo na značaj ulaganja u razvoj Javnih sustava za navodnjavanje kao osnovnog preduvjeta za modernu poljoprivrednu proizvodnju u Istri otpornu na klimatske promjene.

Na drugoj panel raspravi na kojoj su sudjelovali poljoprivredni proizvođači razgovaralo se o uspješnom projektu revitalizacije i zaštite Istarskog goveda, razvoju maslinarstva, vinogradarstva te ostalih poljoprivrednih grana u Istarskoj županiji. U raspravi su sudjelovali predsjednik Ceha poljoprivrednika Obrtničke komore Istarske županije. Dean Matić,  direktor Agencije za ruralni razvoj Istarske županije Igor Merlić, predsjednik Saveza uzgajivača Istarskog goveda Aldo Štifanić, član uprave za poljoprivrednu proizvodnju Agrolagune Bruno Legović, stručnjak za maslinarstvo iz Agroprodukta Edi Družetić te predsjednik Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre Luka Rossi.

Nakon panel rasprave uslijedio je posjet Eko muzeju, koji se nalazi u neposrednoj blizini Gradske vijećnice u Vodnjanu.

 

 

Galerija fotografija