Održan 5. Dan mladih Istarske županije

Održan 5. Dan mladih Istarske županije

U Gradskoj knjižnici Labin danas je održan 5. Dan mladih Istarske županije koji je organizirao Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u suradnji sa Savjetima mladih Istarske županije Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja, Vodnjana te općina Ližnjan, Marčana i Medulin.

Cilj ove manifestacije je poboljšati položaj mladih u Istri, potaknuti ih da se uključe u javni život svoje sredine te da postanu aktivni građani. Sam koncept manifestacije zasniva se na zajedničkoj koordinaciji i dogovoru svih aktivnih Savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini. 

Prisutne je uvodno pozdravio istarski župan Boris Miletić izrazivši zadovoljstvo brojem okupljenih.

"Drago mi je što vas se okupilo u ovoliko velikom broju, što je potvrda sa su mladi danas itekako aktivni, doduše možda više u virtualnom svijetu, ali i to ima svoje prednosti. Međutim, držim da društvene mreže i online komunikacija neće nikad nadomjestiti stisak ruke i direktan razgovor. Trebamo iskoristiti znanje koje imamo, potisnuli smo i mentalno zdravlje, i mladi su podložni stresu. U Istri je u zadnjih pet godina zabilježeno 300 posljedica stresa što je tri puta više nego ranije. Budite progresivni, budite aktivni i pokretači promjena", poručio je mladima župan Miletić.

Uslijedilo je obraćanje domaćina, labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića koji je zatražio veću aktivnost mladih jer su oni budućnost, ali moraju se više uključiti i u današnjicu.

Predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Bruno Jurada ukazao je na neke goruće probleme koje danas ima mlađa populacija, pozvao je mlade da ih artikuliraju, a starije u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da ih počnu i pomognu rješavati. 

Središnji državni ured za demografiju i mlade predstavio je novi Zakon o Savjetima mladih i Nacionalni program za mlade 2023. - 2025., o čemu je govorila voditeljica Službe za mlade Valentina Cesar.

Agenciju za mobilnost i programe EU predstavila je voditeljica odjela za Europske snage solidarnosti, te predstavila program Erasmus+ za mlade i inicijativu Europske snage solidarnosti Matea Majdenić.

Mladi hrvatski delegat pri Ujedinjenim narodima Enea Dessardo, kao zamjenik delegata pri UN predstavio je njihovu misiju i aktivnosti, a Dominik Omerović izvijestio je o Mreži mladih Hrvatske, njezinoj misiji, viziji i aktivnostima.

Održana je i Panel diskusija na temu „Zdravlje mladih: Savjetovalište za prehranu, spolno zdravlje mladih i mentalno zdravlje“ na kojoj su sudjelovale predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Nina Penezić Blažević, mag. nutr., voditeljica Odjela za promociju zdravih stilova života u Službi za javno zdravstvo i promicanje zdravlja, Daniela Beaković, dr. med. spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, te Helena Mitrović, prof. psiholog, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Zdravlje mladih je iznimno bitno te se mlade mora više i bolje informirati o svim aspektima, kako o prehrani tako i o mentalnom i spolnom zdravlju za što se u suradnji sa Županijom pobrinuo i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je osnovao Savjetovališta za prehranu, spolno i mentalno zdravlje.

Program je završio okruglim stolom na temu „Svi putevi vode u ICT: postignuća, izazovi i budući trendovi“, na kojem su sudjelovali Dean Verbanac, direktor tvrtke Intersoft technologies d.o.o. i predsjednik udruge ICT Udruženje Istre, Lana Načinović, poslovni partner u ljudskim resursima Infobip d.o.o. i Frančeska Licul, učenica srednje škole „Mate Blažina“ iz Labina. ICT je naša sadašnjost i budućnost te je potrebno da mladi budu u korak s vremenom, ali je isto tako potrebno definirati granice kako se mladi ljudi ne bi otuđili jedni od drugih. Potrebno je uvesti obvezni predmet informatike u školama te je potrebno mlade naučiti kako pametno koristiti sve digitalne alate koji su im na raspolaganju, jedan je od zaključaka s Dana mladih Istarske županije.

"Iznimno mi je drago što smo uspjeli okupiti predstavnike mladih iz cijele županije, donosioce odluka, predstavnike udruga koje se bave mladima i predstavnike savjeta mladih na vrlo zanimljivom Danu mladih Istarske županije. Naime, bila je to odlična prilika za dijalog i razmjenu mišljenja te prilika za saznati nove informacije koje su važne za daljnji razvoj rada s mladima i poticanja mladih na proaktivnost", istaknula je Tea Batel, pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u čijoj su nadležnosti i mladi.

Na Danu mladih Istarske županije sudjelovali su i predstavnici Koordinacije županijskih Savjeta mladih, te je za sutra predviđena 19. sjednica Koordinacije županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske. 

 

 

Galerija fotografija