Započelo postavljanje solarne elektrane na Industrijsko-obrtničkoj školi Pula

Započelo postavljanje solarne elektrane na Industrijsko-obrtničkoj školi Pula

U sklopu projekta „Dobra energija - solarna energija za zelenu tranziciju“, čiji je nositelj Istarska županija, postavljaju se tri solarne elektrane u Puli, točnije na Industrijsko-obrtničkoj školi, dvorani Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Talijanskoj srednjoj školi „Dante Alighieri“, te jedna na Osnovnoj školi u Vodnjanu. Ukupna vrijednost elektrana iznosi preko 178 tisuća eura. 

Današnjem obilasku radova na postavljanju solarne elektrane na Industrijsko-obrtničkoj školi Pula prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Škole Dragan Radovanović, ravnatelj Istarske regionalne energetske agencije - IRENA d.o.o. Dalibor Jovanović i predstavnik izvođača radova Solaris Pons d.o.o. Marino Franinović. 

Župan Miletić je projekt ocijenio kao hvalevrijednim jer se odnosi na dobru energiju i zelenu tranziciju te prati Europske zelene direktive. 

„Svjedočimo negativnim posljedicama klimatskih promjena i držim da je ovo jedan lijep korak naprijed. Istarska županija, kao osnivač Industrijsko-obrtničke škole, pokrenula je postavljanje solarnih panela na krov škole kako bismo iskoristili blagodati koje imamo, dakle sunčevu energiju, u cilju proizvodnje električne energije. Opredijelili smo se za napuštanje fosilnih goriva kao izvora za proizvodnju energije i prema tome možemo koristiti ono što imamo, a to je prije svega sunce i, u budućnosti, vjetar kako bismo smanjili ispuštanje CO2 u atmosferu, rekao je župan dodajući da će sličnih projekata biti sve više. 

„Sudjelovali smo u pripremi projekata od samog početka i on nam je jako važan. Projekt se tiče korištenja najdostupnijeg obnovljivog resursa u Istri, a to je solarna energija. Ukupno, na razini projekta, instalirat ćemo 1 MW ovih elektrana, a od toga 340 kW na području Istarske županije. Na ove četiri zgrade proizvodit ćemo približno 380 tisuća kilovat sati obnovljive električne energije godišnje. U budućnosti nam dolazi energija vjetra gdje smo detektirali značajne offshore potencijale za elektrane od približno 500 MW. Imamo u provedbi projekt kroz koji će se izraditi Strategija korištenja odobalnog vjetra na području Istarske županije. Treći projekt koji se tiče energetskih resursa, ujedno najizdašniji po ukupnoj snazi energije koja se može dobiti, odnosi se na korištenje mora kao obnovljivog izvora energije. Upravo su ovih dana započeli radovi na županijskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat Rovinj, a radi se o korištenju toplinske energije mora i instalacije četiri dizalica topline od gotovo 450 kW ukupne snage“, istaknuo je direktor IRENA-e Jovanović. 

Ravnatelj Škole Dragan Radovanović pozdravio je okupljene u ime svih djelatnika te se zahvalio Istarskoj županiji i IRENA-i, koje su odlučile postaviti foto-naponsku elektranu. 

„Škola je mjesto gdje se na jedan kvalitetan i vjeran način pružaju tehnička znanja i ova solarna elektrana će sigurno doprinijeti da naši učenici budu s time upoznati, da se uključe u izgradnju takvih uređaja i da se odluče možda u budućnosti i na svoje objekte postaviti takve naprave. S druge strane, solarna elektrana će biti ogledni primjer gdje će i druge delegacije moći doći i vidjeti kako se ona postavila i kako se koristi solarna elektrana. U samom projektu je navedeno kako će, zahvaljujući postavljenoj elektrani, 43 % električne energije škola ubuduće dobivati iz energije sunca. Nadam se kako je ovo početak primjene zelene tranzicije gdje će sve više objekata dobivati energiju koja ne zagađuju okoliš i gdje će za našu djecu ostati bolji okoliš i bolji uvjeti za rad i život“, poručio je ravnatelj.

Prisutnima se obratio i predstavnik izvođača radova Solaris Pons d.o.o. Marino Franinović: „Započeli smo s izgradnjom foto-naponske elektrane snage 55 kilovata, koja će u godišnjim intervalima generirati 70 megavat sati električne energije. Ovo su hvalevrijedni projekti i u tom kontekstu iskrene čestitke na inicijativi županu i Istarskoj županiji, kao i Istarskoj regionalnoj energetskoj agenciji. Ovo je dio veće europske priče koja teži energetskoj neovisnosti i svakako projekti poput „Dobre energije“ doprinose ostvarenju toga cilja. Kao Solaris tvrtka značajno doprinosimo procesu zelene tranzicije, a na području Hrvatske imamo izgrađeno više od 800 projekata što nas svrstava u sam vrh dionika u procesu provedbe energetskih projekata na nacionalnoj razini“. 

Nositelj projekt „Dobra energija“ je Istarska županija, a partneri projekta su: Grad Poreč, Grad Pula, Grad Zaprešić, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS, Stiftelsen Seed Forum Norway

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje RH u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.
 

Galerija fotografija