Potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta rekonstrukcije i dogradnje

Potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta rekonstrukcije i dogradnje

U Svetvinčentu je danas održana svečanost potpisivanja Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i izgradnja sportske dvorane OŠ Svetvinčenat zahvaljujući kojoj će svi učenici škole uskoro imati jednosmjensku nastavu.

Istarski župan Boris Miletić iskreno je čestitao načelniku Općine i ravnateljici, te svim ostalima uključenima u provedbu projekta, na upornosti koja se isplatila.

„Kao županu obrazovanje mi je visoko na listi prioriteta, a među glavnim našim ciljevima bilo je uvođenje jednosmjenske nastave u svim školama kojima je osnivač Istarska županija. Veseli me što u tome uspijevamo, što će uskoro učenici imati bolje uvjete i nastavu u jednoj smjeni, a time i više slobodnog vremena, i što se Svetivinčenat razvija na dobrobit naše djece i mladih.“ – kazao je župan Miletić i istaknuo kako Županija ima odličnu suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave.

Načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković kazao je kako je ovo za stanovnike Svetvinčenta dugoočekivani trenutak.

„Još od 2016. godine pokazala se potreba za ovom dogradnjom kada se počelo s prvim dozvolama za proširenje OŠ Svetivinčenta. Krenuli smo s izradom lokacijske i građevinske dozvole, a tu bi se zahvalio i bivšem županu Radinu koji nam je mnogo pomogao. Dobit ćemo dvoranu i 10 funkcionalnih učionica koji će moći primiti 225 učenika, a u ovom trenutku imamo 117 učenika, tako da ćemo sve učenike moći zbrinuti u jednosmjenski rad. Zahvaljujem se posebno i županu i županijskoj skupštinu koji su nam sufinancirali program produženog boravka čime su nam uvelike olakšali funkcioniranje.“ – kazao je načelnik Perković istaknuvši i zahvalu AURORA-i koja je ispisala projekt.

Ravnateljica škole OŠ Svetvinčenat Silvija Jeromela Obrovac kazala je kako vjeruje da će djeca  vrlo skoro moći uživati u jednosmjenskoj nastavi i u novoj, kvalitetnoj infrastrukturi.

„Današnje potpisivanje Sporazuma jedan je od najvećih koraka koje smo do sada napravili u cilju postizanje našeg sna - dogradnje škole i izgradnje dvorane te ostalog sadržaja.“ – rekla je ravnateljica Jeromela Obrovac zahvalivši se županu i svim sudionicima koji su sudjelovali na provedbi projekta.

Istarska županija je u suradnji s Javnom ustanovom Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove pripremila projektni prijedlog i podnijela prijavu projekta „Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i izgradnja školske sportske dvorane OŠ Svetvinčenat za potrebe uvođenja jednosmjenske nastave“ u sustav NPOO dana 6. prosinca 2023. godine. Nositelj projekta je Istarska županija, dok su Općina Svetvinčenat i Osnovna škola Svetvinčenat partneri obzirom da su suvlasnici nekretnine na kojoj se izvode radovi.

Planiranim zahvatom osigurat će se potreban školski prostor za rad škole s 8 razrednih odjela u jednoj smjeni.

Odluka o financiranju donesena je 6. veljače 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.374.243,67 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 3.723.989,20 eura, dok će neprihvatljive troškove u iznosu od 650.254,47 eura osigurati Istarska županija i Općina Svetvinčenat.

Upravo je današnje sklapanje Sporazuma o partnerstvu o provedbi projekta preduvjet za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a koje se očekuje tijekom sljedećeg vremenskog razdoblja.

Osim navedenih, na svečanosti potpisivanja prisutni su bili pročelnik Odjela župana Ivan Glušac, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Svetvinčenat Alen Doblanović i ravnateljica javne ustanove AURORA Ivana Dragišić.

Galerija fotografija