Održana konferencija „Žensko poduzetništvo u Hrvatskoj i drugim zemljama“

Održana konferencija „Žensko poduzetništvo u Hrvatskoj i drugim zemljama“

U Coworking centru u Puli održana je konferencija pod nazivom „Žensko poduzetništvo u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama“ povodom Međunarodnog dana žena kojega je organizirao BPW Prvi hrvatski klub Pula pod pokroviteljstvom i u suorganizaciji Istarske županije, te Kluba počasnih konzula u Republici Hrvatskoj.

Istarski župan Boris Miletić na početku je od srca čestitao Međunarodni dan žena svim ženama poduzetnicama, ali i svim ženama u svijetu.

„Drago mi je što se upravo na današnji dan održava ova konferencija, posebno jer je žensko poduzetništvo iznimno važno, ne samo za rodnu ravnopravnost, već i za ekonomsku održivost. Svjestan sam s kojim se velikim izazovima poduzetnice susreću, od poslovnih obveza do obiteljskih koje su ipak nešto malo veće nego što je to kod muškaraca. Drago mi je što kao lokalna zajednica i regionalna samouprava direktno ulažemo u generalno poduzetništvo kroz poticaje. Najbolja socijalna, kulturna i bilo kakva politika je snažna gospodarska politika, jer ona generira novu vrijednost koju onda možemo usmjeriti prema socijali, kulturi, sportu i obrazovanju.“ – kazao je župan Miletić i pohvalio pozitivne korake umrežavanja ženskog poduzetništva i dijeljenja znanja i iskustava.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić čestitala je okupljenima Međunarodni dan žena i osvrnula se na povijest prava žena i poduzetništva.

„Žensko poduzetništvo postoji kroz cijelu povijest, a snažnije se počinje razvijati u 19. stoljeću, dok se u posljednjih dvadesetak godina o njemu priča kao o jednoj posebnoj vrsti poduzetništvu. Danas je vezano uz demokratizaciju društva te uz izjednačavanje muških i ženskih prava, prije svega mislim na pravo na obrazovanje. Žensko poduzetništvo ima moć transformacije društva i gospodarstva jer ono donosi jednu inovativnost, kreativnost i različitost.“ – kazala je zamjenica gradonačelnika Močenić zahvalivši se svim ženama poduzetnicama koje oplemenjuju i obogaćuju lokalnu zajednicu.

Predsjednica Skupštine Istarske županije i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Čakić Kuhar kazala je kako Istarska županija ima najveći broj zaposlenih žena od svih ostalih županija s iznimkom Grada Zagreba.

¨Mi u Istri se doista možemo pohvaliti da smo kao lokalna zajednica jako puno toga napravili za ravnopravnost žena svih dobi, od predškolskog odgoja do skrbi za starije osobe i u tom smjeru razvoja nastavljamo i dalje.“ – kazala je predsjednica Skupštine Čakić Kuhar.

Predsjednica Ceha trgovinske djelatnosti Udruženja obrtnika Pula Elida Cerovac Bakiš kazala je kako je izrazito važno davati važnost i poticati Međunarodnom danu žena kako bi se prisjetilo prethodnica koje su predvodile žensko poduzetništvo, ali i zbog budućih generacija poduzetnica.

Na konferenciju prisutnima su se obratili i predstavnica Istarske razvojne agencije Marinela Kolić i predsjednica BPW Pula te predsjednica Mreže poduzetnica Jadransko-Jonske Regije: Platforma za umrežavanje ženskog poduzetništva Alida Perkov.

O svojim iskustvima u poduzetništvu i poslovnom svijetu govorili su i počasna konzulica Kraljevine Norveške u Splitu arina Šare Tudor, Predsjednica Kluba počasnih konzula u RH i počasna konzulica Švicarske konfederacije u RH Draženka Moll, voditeljica AWE Croatia prof. dr.sc. Lara Jelenc, i prof. dr.sc. Danijela Križman.

Nakon govora za prisutne poduzetnice održala se izložba roba i usluga članica BPW - Prvi hrvatski klub Pula.

 

Galerija fotografija