Opremanje školske zgrade u Umagu u jednakim će omjerima financirati Istarska županija i Grad Umag

Opremanje školske zgrade u Umagu u jednakim će omjerima financirati Istarska županija i Grad Umag

Na inicijativu Istarske županije danas je, u Puli, održan drugi radni sastanak s predstavnicima Grada Umaga, a na kojem su sudjelovali župan Boris Miletić, pročelnik Ureda župana Ivan Glušac, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić, pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc i zamjenica pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje Suzana Nekić Šuflaj.

Nakon što je u srpnju prošle godine, održan sastanak na kojem je usuglašeno rješenje za početak odvijanja srednjoškolske nastave u Umagu, odnosno stavljanje u funkciju novosagrađene školske zgrade u Umagu, današnja tema odnosila se na opremanje škole. Podsjetimo, u Umagu će u školskoj godini 2024./2025. početi s radom izdvojeni Odjel Gospodarske škole Buje i to programi prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije. Kako je istaknuto, riječ je o privremenom rješenju jer je želja Grada Umaga da ubuduće dobije samostalnu obrazovnu ustanovu, što nije moguće do izmjena Mreže školskih ustanova odgoja i obrazovanja za područje Republike Hrvatske.

Konkretno što se opremanja tiče, župan Miletić je predložio da troškove u jednakim omjerima podmire Županija i Grad Umag, što je gradonačelnik Bassanese i prihvatio. 
 
Druga tema dnevnog reda odnosila se na sufinanciranje zdravstvene zaštite zbog povećanog broja turista u 2024. godini u Istarskoj županiji. Kako je pojasnila resorna pročelnica dr. Antić, organiziranje i financiranje provođenja mjera zdravstvene zaštite tijekom turističke sezone nužni su u Općoj Bolnici Pula (Objedinjeni hitni bolnički prijem), u turističkim ambulantama Istarskih domova zdravlja te u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu IŽ. Kako je podsjetio župan, Odlukom županijske Skupštine, na prijedlog gradova i općina, povećana je turistička pristojba s ciljem podmirivanja troškova zdravstvenog sustava uslijed boravka brojnih turista na našem području. Participacija u snošenju spomenutih troškova od strane Grada Umaga bit će definirana naredni tjedan. Gradonačelnik Bassanese je podsjetio da Grad Umag provodi mjere za zadržavanje i provlačenje zdravstvenog kadra, te da su i prije nekoliko godina samostalno financirali projekt rekonstrukcije i opremanja prostorija Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ - Ispostava Umag, što je župan pozdravio i pohvalio.

Jedna od gorućih tema je i bespravna gradnja, o čemu je, također, bilo govora, a tom dijelu sastanka prisustvovale su i pročelnica UO za prostorno uređenje i gradnju Ivana Mihalić Fabris i pročelnica pomoćnice UO za prostorno uređenje i gradnju za imovinu i drugostupanjski upravni postupak Vesna Pavletić. Na području Grada Umaga posebno je izraženo ilegalno postavljanje mobilnih kućica i mobilnih objekata van građevinskog područja, i to na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. I župan i gradonačelnik složni su kako se radi o uzurpaciji i napadu na naš prostor te su dogovorili zajedničko djelovanje prema nadležnim institucijama s ciljem njegovog što hitnijeg zaustavljanja, odnosno nedvosmislenog tumačenja različitih zakona i propisa.

Galerija fotografija