Pula: Istarska županija daje potporu osnivanju Down syndrom centra Kosova

Pula: Istarska županija daje potporu osnivanju Down syndrom centra Kosova

U sklopu boravka u Hrvatskoj, Istarsku je županiju posjetilo izaslanstvo Vlade Kosova, opunomoćeno od ministra zdravstva, te ministra rada i socijalne zaštite  da se upozna s radom Down  centra Pula, kako bi  takav centar  osnovali na Kosovu.

Za izaslanstvo, koje predvodi opunomoćenica kosovske Vlade  dr. Elizabeta Biblekaj, priređeno je danas u sjedištu Poglavarstva Istarske županije prigodno primanje. Goste je u  ime istarskog župana primio podžupan Marin Brkarić, zaželio im dobrodošlicu i ukratko predstavio  gospodarske  prednosti županije. Govoreći o zdravstveno- socijalnoj skrbi, istaknuo je potporu koju je županija dala osnivanju pulskog Down centra.

Ravnateljica Down syndrom centra Pula, dr. med. Branka Butorac, u funkciji domaćina, izrazila je zadovoljstvo posjetom i  istaknula kako će  pulski centar, kao  europski ured Hrvatske,  poduprijeti obitelji jugoistočne Europe u  stvaranju što kvalitetnijih uvjeta za skrb djece s  down syndromom.

Gospođa je Butorac naglasila kako je povodom  otvaranja  prvog hrvatskog Down syndrom centra - Pula, u ovim istim prostorijama, Istarska županija priredila prigodno primanje za izaslanstvo Europske down syndrom  asocijacije  -EDSA, a danas je  pulski centar u prigodi da  svojom moralnom i stručnom pomoći i iskustvom potiče osnivanje sličnog centra na Kosovu.

Zahvaljujući se na toplom prijemu,  dr Elizabeta Biblekaj je naglasila kako su 4. ožujka ove godine osnovali najmlađu asocijaciju  Down syndroma. Kako bi educirali tim stručnjaka, potrebno je da se u akciju uključi i  sveučilište na Kosovu. Stoga  je kosovsko izaslanstvo posjetilo pulsko  sveučilište, gdje ih je primio   privremeni rektor prof.dr.sc. Marčelo Dujanić.

U izaslanstvu je bila i  mlada majka djeteta s down syndromom  Sebahate Hajdini Beqiri, inače   predsjednica Udruge Down syndrom Kosova. Njezina je dirljiva priča otkrila svu težinu problema ali i spremnost kako se s njim nositi. Odlučno se ide u stvaranje što boljih uvjeta  za takvu djecu. Od 1999. godine na Kosovu je rođeno 176-oro takve djece, a ukupno ih ima petstotinjak. Svoju je tužnu priču završila riječima - takva djeca nisu teret, već proizvod društva.