Pula: Predstavljanje istarskih kulturnih dobara

Pula: Predstavljanje istarskih kulturnih dobara

U Multimedijalnom centru "Luka" u Puli predstavljeni su danas osebujnu kulturni sadržaji, koje  jednim imenom nazivamo nematerijalna  kulturna baština. Naime, donedavna se registrirala i štitila samo materijalna baština, tj. takozvani spomenici kulture, no zahvaljujući suvremenim shvaćanjima baštine, odnedavna se slično odnosi i na nematerijalnu kulturnu baštinu, tj. na živu tradiciju.

Glazbena praksa violine i bajsa u Istri; Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja; Rovinjska bitinada i istro-rumunjski govori (vlaški i žejanski), samo su neki od istarskih kulturnih dobara nedavno uvrštenih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. O snazi i veličini takvih kulturnih dobara svjedoči i današnje predstavljanje, koje je okupilo u  Multimedijalnom centru "Luka" veliki broj ljubiteljakulture,  najrazličitijih uzrasta.

Programe su predstavili župan Istarske županije Ivan Jakovčić,  Martina Križančić, predstavnica Uprave za zaštitu kulturne baštine, ravnateljica Etnografskog muzija Istre mr.sc. Lidija Nikočevć i etnomuzikolog Dario Marušić, te član i voditelj rovinjske vokalne skupine "Batana" Riccardo Bosazzi.  Glazbenim i govornim primjerima predstavljanje su popratili  svirači i pjevači iz Istre, ukljičivši i govornike vlaškog, odnosno, žejanskog govora. Budući da je žejanski govor osobitost Općine Matulji, na predstavljanju je kao gost bio  matuljski načelnik  Bruno Frlan.

U nastavku riječ- dvije o četiri programa za  koje  se utvrđuje svojstvo kulturnog dobra, prema  elementima nematerijalne kulturne baštine iz Istre:    

  • Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja (što obuhvaća "kanat", uključivšti pjevanje na tanko i debelo, te muziciranje na instrumentima, potom tarankanje, "bugarenje" sa Ćićarije, te diskantno dvoglasje Galižane i Vodnjana, u manjoj mjeri i Rovinja
  • Glazbenu praksu violine i bajsa  (koja se izvodi unutar sastava najčešće nazvanog gunjci ili gunci)
  • Bitiniade (vokalna glazbena vrsta u kojoj se jednom ili dvojci vodećih pjevača pridružuje skupina od više bitinadura koji oponašaju zvukove glazbala zamišljenog orkestra)
  • Istro-rumunjski govori (vlaški i žejanski) koji se još uvijek govori u selu Žejane, te u selima Šušnjevica, Nova Vas, Brdo, Gradinje, Kostrčani itd. (općina Kršan), ali i među iseljenicima iz tih mjesta, uglavnom u New Yorku.

Galerija fotografija