Pula: Mr.sc. Helena Štimac Radin posjetila HGK - Županijsku komoru Pula i Zaštitnu radionicu Tekop Nova

Pula: Mr.sc. Helena Štimac Radin posjetila  HGK - Županijsku komoru Pula i Zaštitnu radionicu Tekop Nova

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin, boravila je u ponedjeljak, 18. srpnja 2011. godine, u Puli. Tim je povodom,  u HGK - Županijskoj komori Pula održan sastanak, na kojem su uz predsjednicu ŽK Pula Jasnu Jaklin Majetić, sudjelovale i zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi i v.d. ravnateljica Zaštitne radionice Tekop Nova Lorena Brgić. Na sastanku se raspravljalo o mehanizmima za promicanje ravnopravnosti žena, a Štimac Radin osvrnula se na nedavno usvojenu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015. koja nameće Županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova da u svojim programima i Akcijskim planovima na lokalnoj razini unesu mjere za poboljšanje položaja žena. Stoga će ovaj Vladin ured koji je, među ostalim, provodio "Kampanju za povećanje udjela žena u Hrvatskom saboru na parlamentarnim izborima 2011", pokrenuti aktivnosti u cilju popularizacije Strategije.

Sudionice sastanka istaknule su nužnost umrežavanja gospodarstvenica i institucija u cilju postizanja konkretnih rezultata, a kao dobar primjer istaknut je Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora u čijem radu sudjeluje i ŽK Pula i koji niz godina promovira žensko poduzetništvo. Jaklin Majetić istaknula je kako u Istarskoj županiji djeluje Ogranak Kruga (Hrvatska udruga poslovnih žena) za Istarsku županiju kao i BPW-(Business and Professional Women) Prvi hrvatski klub Pula.

Viviana Benussi istaknula je kako je od nedavno Istarska županija pristupila udruzi "Žene Europe" čime će se stvoriti kvalitetne pretpostavke za apliciranje na projekte te transverzalno i konstruktivno umrežavanje žena i usmjeravanje energije.

Sudionice sastanka posjetile su Zaštitnu radionicu Tekop Nova koja je primjer dobre prakse u domeni zapošljavanja osoba s invaliditetom. Trenutno je u Tekop Novi zaposleno 26 djelatnika od čega 16 (62 posto) ima različite vrste i stupnjeve invaliditeta.

Brgić je istaknula kako su zaštitne radionice dobar model zapošljavanja i socijalizacije osoba s invaliditetom samo u slučaju kada je postignut dogovor i sinergija između osnivača, lokalnih i regionalnih aktera. Velika je odgovornost osnivača pri očuvanju i zadržavanju tako nastale zaposlenosti, što upućuje na potrebu dugoročnog planiranja i osiguranja potrebnih izvora (su)financiranja. Proizvodnja tekstila je rijetko profitabilna djelatnost, pa se Tekop Nova susreće sa nizom problema u poslovanju, a žensko lobiranje i umrežavanje svakako je način za širenje aktivnosti i pronalaženje novih poslova.