Projekt IN.promo potiče zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama

Projekt IN.promo potiče  zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama

Na konferenciji za novinare u povodu uspješnog završetka projekta "IN.promo - uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada", održanoj u srijedu, 30. studenoga 2011. godine, u sjedištu Istarske županije u Puli, istaknut je njegov socijalni aspekt, što ga čini posebnim u skupini od  150 projekata realiziranih od strane Istarske županije.

Kako je rečeno, pravo na rad i zapošljavanje jedno je od temeljnih ljudskih prava, pa tako i temeljnih prava svake osobe s invaliditetom. Zbog predrasuda poslodavaca koji s osobama s intelektualnim teškoćama povezuju i poteškoće za obavljanje radnih zadataka, te neodgovarajuće obrazovanje i kvalifikacije, u sklopu projekta provode se treninzi kako bi se takve osobe mogle  uključiti na tržište rada.

Razumijevajući probleme u radnom uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama na području Istarske županije, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, kao nositelj projekta, zajedno s Istarskom županijom, Gradom Labinom, Obrtničkom komorom Istarske županije, te Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, kao partnerskim organizacijama, provodio je projekt "IN.promo - uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada" od 3. prosinca 2010. s ciljem osposobljavanja za rad dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba s intelektualnim i višestrukim teškoćama.

Za vrijeme provođenja projekta održana su dva treninga u Puli i Labinu za motiviranje i aktivno uključivanje na tržište rada. Na ovim treninzima sudjelovalo je 30 osoba. Aktivnosti radnog centra koje su se provodile u Puli i Labinu bile su namijenjene dugotrajno neaktivnim i nezaposlenim osobama s intelektualnim i višestrukim teškoćama, a uključivale su usluge psihološke podrške i usluge dnevnog organiziranja radnih aktivnosti. Mobilni tim upoznao je s projektnim aktivnostima preko dvije stotine poslodavaca, s preko pedeset poslodavaca sklopljeni su sporazumi o suradnji. Djelovanjem mobilnog tima i radnog centra 20 je osoba steklo radno iskustvo, a 7 se zaposlilo.

Kao priprema za pokretanje i početak rada lokalne mreže podrške za zapošljavanje u Labinu je u studenom  održana dvodnevna edukativna radionica, te je pokrenuta Mreža za podršku zapošljavanja osoba s invaliditetom na području Labinštine, koja će kroz svoje aktivnosti  nastaviti  razvijati aktivnosti za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. Mreža je izradila Plan rada za razdoblje od 2012. do 2015. godine.

Jačanjem kapaciteta osoba s intelektualnim teškoćama, ali i jačanjem kapaciteta i spremnosti potencijalnih poslodavaca, moguće je ostvariti aktivno uključivanje ove marginalizirane skupine na otvoreno tržište rada. To čini ovaj projekt iznimno značajnim što je prepoznato od strane Europske unije, koja ga je kroz program pretpristupne pomoći za Hrvatsku sufinancirala  u iznosu od 77.000 eura.

Galerija fotografija