"Održivo lokalno upravljanje vodnim resursima i izazovi globalnih promjena: potreba današnjice - izazov budućnosti?"

U srijedu 18. ožujka 2015. godine, na Građevinskom fakultetu, u Rijeci, će se održati skup na temu: "Održivo lokalno upravljanje vodnim resursima i izazovi globalnih promjena: potreba današnjice - izazov budućnosti?". Predavanja su namijenjena studentima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te studentima Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković " kao sastavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Stotinjak studenata pobliže će se upoznati s temom važnosti vode ili tzv. "plavog zlata", kao jednog od najznačajnijih resursa 21. stoljeća. Ljudska vrsta ovisi o prirodi, zbog čega je pitanje održivog korištenja prirodnih resursa zapravo pitanje opstanka društva. Utječu li klimatske promjene na dostupnost pitkih voda te kako se klimatske promjene odražavaju na njihovu kvalitetu? Je li moguć razvoj u prirodi bez posljedica te kako se trenutno provodi zaštita vodnih resursa u Hrvatskoj? Sve su to pitanja o kojima će pet hrvatskih stručnjaka, ponajprije znanstvenika i novinara, raspravljati sa studentima.

Predavanja su samo dio dvodnevne radionice koju čini i studijski posjet uz stručno vodstvo postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga u Istarskoj županiji. Studenti će posjetiti staru tiskaru u Roču, ali i ročki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kao i druge zanimljive i značajne hidrotehničke objekte i rješenja na rijeci Mirni. Ovaj terenski dio radionice zakazan je za četvrtak, 19. ožujka. 2015.

Dvodnevna radionica organizirana je od strane hrvatskih partnera EU projekta DRINKADRIA čiji je osnovni cilj zaštita resursa pitkih voda na području svih uključenih zemalja, zajedničko planiranje upravljanja vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe na projektnom području.

Osim konkretnih infrastrukturnih radova u cilju poboljšanja sustava vodoopskrbe te znanstvenih studija, planova i programa za zaštitu i održivo korištenje pitkih voda, projekt ima i značajnu edukativnu ulogu usmjerenu podizanju svijesti šire javnosti i specifičnih ciljnih skupina (u ovom slučaju djece i mladih svih uzrasta - dječji vrtići i osnovne škole, srednje škole i fakulteti) o potrebi zaštite pitkih voda.

Projekt DRINKADRIA provodi se u osam zemalja jadransko-jonske regije te u njemu sudjeluje ukupno 17 partnerskih institucija, među kojima i četiri hrvatske ustanove, a to su Istarska županija, Građevinski fakultet iz Rijeke, Istarski vodovod d.o.o. iz Buzeta te Hrvatski geološki institut iz Zagreba. Suradničke institucije hrvatskih partnera također su uključene u organizaciju ove dvodnevne radionice, a one uključuju Hrvatske vode, Istarski vodozaštitni sustav d.o.o. iz Buzeta te Primorsko goransku županiju.